Grafonderhoud: wat komt daar bij kijken?

Veel mensen hechten waarde aan goede verzorging van het graf van een overleden naaste. Wat komt er kijken bij grafonderhoud? En wat zijn de kosten?

Hoe je een zerk ook wilt ontwerpen, mag je zelf weten. Bepaal zelf of je favoriete planten van de overledene plaatst, of dat je het simpel houdt en kiest voor gemakkelijker te onderhouden varianten. Het is wel raadzaam om er van tevoren goed over het grafonderhoud na te denken, dan belandt het graf in ieder geval niet in een staat van verval.

De regels voor grafonderhoud
Op zijn laatst zes maanden na de begrafenis of de toekenning van de gebruiksrechten van het kavel, is het tijd voor het opstellen van een tuinkundig plan. Je kunt een ontwerp maken met gras, bloemen of grond overdekkende planten. Ook kun je soms kiezen voor bladverliezende bomen of coniferen. Deze koop je doorgaans van de begraafplaats. Het kan zijn dat deze niet op het graf zelf mag komen te staan, maar op een andere plek. Over het algemeen zijn onkruidverdelgers niet toegestaan. Kies dus al in een vroeg stadium voor sterke planten, anders loop je het risico dat ze het niet lang overleven. Laat je in dit geval adviseren door de begraafplaats. Zij weten immers precies welke planten hier goed groeien.

Het graf zelf onderhouden, of dit laten doen door de begraafplaats?
Hoe het grafonderhoud is geregeld, verschilt per begraafplaats. Meestal zit standaardonderhoud inbegrepen bij de kosten voor het gebruiksrecht van de locatie. Verder onderhoud, zoals het water geven van specifieke bloemen voor op het graf en het mooi houden van de grafstenen van familiegraven, kun je zelf doen. Het is in Nederland ook mogelijk een instantie in te huren voor de grafzorg. Die neemt dan bepaalde taken van je over. Ben je van plan de begraafplaats met regelmaat te bezoeken, en ben je goed ter been? Dan is het waarschijnlijk een kleine moeite om de grafverzorging zelf te doen. 

Bloemen voor op het graf
Het is aan te raden om te kiezen voor een meerjarenplant. Deze planten vergen weinig grafverzorging en hebben de gelegenheid zich te ontwikkelen. Steeds mooier te worden. Begraafplaatsen waarderen het niet altijd als je voor planten kiest die zichzelf sterk uitzaaien. Dat levert ze veel extra werk op. Kies dus voor bescheiden soorten bloemen voor op het graf. Factoren om rekening mee te houden, zijn het vochtgehalte in de bodem, de grondsoort en de hoeveelheid zon. De tuinman van de begraafplaats adviseert je over je keuze.

Hoeveel kost grafzorg per jaar?
De kosten voor het gebruik van een graf lopen zeer sterk uiteen. Over het algemeen zijn graven in stedelijke gebieden duurder. Andere prijsbepalende factoren zijn de hoeveelheid geboden grafzorg en de monumentale waarde van de begraafplaats. In sommige gevallen kun je kosten verminderen door het onderhoud zelf te doen, maar niet alle begraafplaatsen werken met deze regeling. Het is ook mogelijk om een graflocatie te kopen. Je bespaart dan kosten op de lange termijn. Je blijft wel apart betalen voor het onderhoud, tenzij je dit zelf uitvoert.

Grafonderhoud: wie draagt de kosten?
De rechtenhouder betaalt de kosten voor grafonderhoud. De rechten komen op naam te staan, en kunnen doorgaans niet meer worden verkocht, maar wel worden afgegeven aan een andere betrokken persoon. Uiteraard kun je de rechten na de overeengekomen termijn ook opgeven en stoppen te betalen. Ook kunnen deze rechten worden geërfd. Dit houdt in dat als de houder van de rechten zelf komt te overlijden, de verantwoordelijkheid voor grafzorg op de erfgenaam komt. Het is ook mogelijk om de rechten dan over te dragen op de begraafplaats zelf. Hier zijn over het algemeen kosten aan verbonden. Zijn hier al contracten voor getekend, dan is het voor nabestaanden soms niet mogelijk om deze te ontbinden.

Vind een uitvaartverzorger
Is het voor een naaste zo ver, dan is het zaak om zo snel mogelijk in contact te komen met een uitvaartverzorger of begraafplaats in de buurt.

Wat doet een uitvaartverzorger?

Een uitvaartverzorger, ook wel begrafenisondernemer of uitvaartondernemer genoemd, regelt de praktische zaken rondom de uitvaart. Hij of zij zorgt ervoor dat de uitvaart goed geregeld is en dat alles die dag soepel verloopt.

Wanneer schakel je een uitvaartverzorger in?
Wat valt er allemaal te regelen?
Op zoek naar Uitvaartverzorging?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    Hoe vaak moet je op medische controle?

    Januari 18, 2024
    Leer hoe vaak regelmatige gezondheidscontroles worden aanbevolen om proactief voor je welzijn te zorgen.

    Wie is de juiste huisarts voor je gezin?

    Januari 18, 2024
    Ontdek waar je op moet letten bij het kiezen van een huisarts die past bij de behoeften en verwachtingen van jouw familie.

    Een website laten maken: wat komt daar allemaal bij kijken?

    Augustus 31, 2023