Een website laten maken: wat komt daar allemaal bij kijken?

Het laten maken van een website kan spannend zijn. Want er komt een hoop bij kijken. Hier een stappenplan.

1. Doel en doelgroep

Zoals met zoveel dingen is het ook bij het laten maken van een website heel belangrijk om eerst het doel van je website te bepalen. Gaat het om een persoonlijke blog, een zakelijke website, een webshop of iets anders? Identificeer ook je doelgroep om de inhoud en het ontwerp hierop af te stemmen. Begin eerst met een grondig begrip van wat je aanbiedt. Wat is het probleem dat je oplost of de waarde die je toevoegt? Welke behoeften vervul je? En als je al klanten hebt, analyseer dan hun demografische gegevens, gedrag en interesses. Dit kan je inzicht geven in wie momenteel interesse heeft in je aanbod. Segmenteer je doelgroep op basis van verschillende criteria, zoals leeftijd, geslacht, locatie, interesses, beroep, inkomen en gedrag. Dit helpt je om gerichtere marketingboodschappen te creëren.

2. Domeinnaam en hosting

Kies een geschikte domeinnaam die relevant is voor je website. Een domeinnaam is het adres waarmee mensen toegang krijgen tot jouw website op het internet. Het is de leesbare en herkenbare tekst die gebruikt wordt in de URL van een website. Domeinnamen kunnen verschillende extensies hebben, zoals .com, .net, .org, .nl, .edu, enzovoort. Je kunt een domeinnaam registreren bij domeinregistrars, die diensten aanbieden om een unieke domeinnaam voor je website vast te leggen. Het is belangrijk om een domeinnaam te kiezen die relevant is voor je website en gemakkelijk te onthouden is voor je doelgroep. Daarnaast heb je webhosting nodig om je websitebestanden op te slaan. Er zijn verschillende hostingproviders beschikbaar waar je uit kunt kiezen.

3. Content Management Systeem (CMS)

Kies een CMS om je website te beheren en te creëren. Een CMS-systeem staat voor Content Management Systeem. Het is een softwaretoepassing of een webgebaseerde applicatie die wordt gebruikt om digitale content te beheren, te creëren, te bewerken, te organiseren en te publiceren. Dit kan variëren van teksten, afbeeldingen en video's tot andere soorten digitale inhoud. Een CMS-systeem maakt het voor gebruikers mogelijk om inhoud op een gestructureerde manier toe te voegen en te bewerken, zonder dat ze diepgaande technische kennis nodig hebben. Het doel van een CMS is om het proces van het beheren van websites en online inhoud efficiënter te maken, zodat zelfs mensen zonder technische achtergrond in staat zijn om websites en digitale platforms te onderhouden. Populaire opties zijn WordPress, Joomla, Drupal, Wix en Squarespace.

4. Webdesign en ontwikkeling

Het ontwerpen van een website-layout omvat verschillende aspecten, waaronder de structuur van de pagina's, de plaatsing van elementen zoals tekst, afbeeldingen en navigatie, kleurenschema's en typografie. Je kunt kiezen voor een vooraf ontworpen thema of een aangepast ontwerp laten maken. Er zijn talloze tools en software beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van website-layouts. Populaire tools zijn Adobe XD, Sketch, Figma en InVision. Deze tools bieden vaak sjablonen en elementen die je kunt gebruiken als basis voor je layout. Je kunt ook kiezen voor kant-en-klare website-templates die je kunt aanpassen aan je eigen behoeften. Enkele bekende platforms zijn WordPress, Wix, Squarespace en Shopify. Deze templates variëren van eenvoudige lay-outs tot meer complexe ontwerpen voor verschillende soorten websites. Let wel: enig technisch inzicht blijft hiervoor gewenst.

5. Inhoud creëren

Produceer relevante en boeiende inhoud voor je website. Denk aan tekst, afbeeldingen, video's en eventueel andere media. Less is more, dus houdt het overzichtelijk en kort. Bezoekers scannen een website vaak, en zijn niet altijd bereid om ellenlange teksten te lezen. Houd rekening met zoekmachineoptimalisatie (SEO) om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines. Voeg indien nodig functionaliteiten toe aan je website met behulp van plug-ins of extensies, afhankelijk van het gekozen CMS. Dit kunnen zaken zijn als contactformulieren, sociale media-integratie, e-commercefunctionaliteit, etc.

6. Navigatie en structuur

Houd het consistent: Zorg ervoor dat de navigatiestructuur consistent is op alle pagina's van je website. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijk van de ene naar de andere pagina navigeren zonder verward te raken. Een navigatiestructuur is geen eenmalige taak. Na verloop van tijd zul je wellicht nieuwe pagina's en inhoud toevoegen of veranderingen aanbrengen in je doelen. Blijf je navigatiestructuur evalueren en aanpassen.

7. Beveiliging

Beveilig je website tegen potentiële dreigingen door regelmatig updates uit te voeren, sterke wachtwoorden te gebruiken en eventueel een beveiligingsplug-in te installeren. Zorg ervoor dat je website gebruikmaakt van een SSL-certificaat en via HTTPS wordt geladen. Dit versleutelt de gegevens die tussen de gebruiker en de server worden verzonden, wat helpt bij het voorkomen van datadiefstal. Implementeer beveiligingsheaders om je website te beschermen tegen aanvallen zoals clickjacking, cross-site scripting en inhoudsmisbruik.

8. Lancering

Zodra je tevreden bent met het ontwerp en de inhoud, is het tijd om je website live te zetten. Vergeet niet om je website bij zoekmachines in te dienen zodat deze geïndexeerd kan worden. Een sitemap is een bestand dat een lijst bevat van alle pagina's op je website die je wilt laten indexeren. Dit helpt zoekmachines om de structuur van je site beter te begrijpen. Zorg ervoor dat je sitemap up-to-date is en voldoet aan de XML-sitemapstandaarden. Maak een robots.txt-bestand. Dit bestand bevat instructies voor zoekmachines over welke delen van je website wel en niet geïndexeerd moeten worden. Het is belangrijk om dit bestand correct te configureren om te voorkomen dat privé-informatie of irrelevante pagina's worden geïndexeerd.

Liever uitbesteden? De experts van online marketingbureau youvia (beheerder van Gouden Gids) helpen je er graag bij

Op zoek naar Internetdiensten?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen