Hoe vind je een betrouwbare vakman (of -vrouw)?

Een malafide loodgieter, elektricien of slotenmaker kan veel problemen veroorzaken, zoals slechte kwaliteit van het werk, hoge kosten en zelfs veiligheidsrisico's. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een betrouwbare vakman te vinden. 

Je hebt met spoed een loodgieter of slotenmaker nodig, googelt en voilà, daar vind je een aantal bedrijven die zo op het eerste oog betrouwbaar ogen. Maar voor je het weet is de klacht ‘schijnbaar’ verholpen en krijg je een gepeperde rekening voor een uurtje werk. Niet voor niets waarschuwen de Consumentenbond en een programma als Radar al jaren voor malafide ‘vaklui’ die voor veel geld slecht werk leveren en soms zelf bedreigingen uiten. Gelukkig zijn er een aantal tips om te voorkomen dat je de deur opent voor oplichters.

1. Kies voor een lokale vakman
Kies je voor een lokale professional die in jouw omgeving goed bekend staat, dan is de kans groter op een goed resultaat, en je kunt er op vertrouwen dat diegene snel ter plaatse kan zijn in geval van een noodgeval. Vraag eventueel tips in je omgeving. Of zoek naar een betrouwbare vakman op goudengids.nl.  

2. Doe onderzoek
Zoek je online naar een specialist? Staar je niet blind op een hoge vermelding in de zoekmachines. Er zijn genoeg voorbeelden van vaklui die goede reviews hadden maar die toch tegenvielen. Check eventueel op klachtensites zoals Klachtenkompas.nl of degene die je op het oog hebt hier niet vermeld staat.  

3. Controleer beoordelingen
Ook doen: check of diegene is aangesloten bij een branchevereniging of in het bezit is van een keurmerk. Vraag eventueel om referenties van tevreden klanten en controleer de beoordelingen op websites zoals Klanten vertellen

4. Vraag om een vastlegging
Is het een wat grotere klus? Vraag dan om een ​​schriftelijke overeenkomst voordat het werk begint. Hierin kunnen de werkzaamheden, de kosten en betalingsvoorwaarden worden vastgelegd. Maak daarbij niet de fout om met richtprijzen te werken, zo voorkom je verrassingen achteraf.

5. Aansprakelijkheidsverzekering
Het blijft mensenwerk en fouten kunnen gebeuren. Check daarom ook of de persoon een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Dan weet je zeker dat jij niet hoeft op te draaien voor eventuele beschadigingen. 

6. Realistische verwachtingen
Wees op je hoede voor onrealistisch lage prijzen. Als iets te goed lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

7. Aangifte bij oplichting
Ben je opgelicht? Doe altijd aangifte bij de politie. Of meld het bij de Fraudehelpdesk.

Op zoek naar Sleutels en sloten?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    Hoe kies je de beste dakwerker?

    November 23, 2023
    Ontdek de essentiële overwegingen voor het kiezen van de juiste dakwerker. Maak een weloverwogen beslissing voor jouw dakproject.

    Wat mag je verwachten van een begrafenisondernemer?

    Januari 18, 2024
    Wat doet een begrafenisondernemer nog naast het begeleiden van een afscheidsceremonie? Lees er hier alles over.

    Een website laten maken: wat komt daar allemaal bij kijken?

    Augustus 31, 2023