Verkoopmakelaar inschakelen? 5 tips om je goed voor te bereiden

Een makelaar helpt je om je huis zo goed mogelijk te verkopen. Maar hoe haal je er het meeste uit? Hier 5 tips om je goed voor te bereiden.

1. Hoe kies je een makelaar?
Het lijkt een dooddoener, maar toch kan het verstandig zijn om twee of drie makelaars uit. Zo kun je de prijzen – oftewel de courtage - met elkaar vergelijken en als je meerdere makelaars hebt gesproken, weet je met wie jij de juiste klik hebt. Bij zoiets groots en persoonlijks als een huis is het belangrijk dat je makelaar je snapt en jij je prettig voelt bij diegene.

2. Kwaliteit boven courtage
Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor de goedkoopste makelaar, maar dat is niet altijd de beste keuze. Een wat duurdere concurrent kan zijn courtage (afsluitprovisie) vaak terugverdienen. In de verkoopprijs bijvoorbeeld.

3. Financiële speelruimte
Bepaal voor je bezoek aan de makelaar je financiële speelruimte. Dat kan bijvoorbeeld door naar een financieel adviseur te stappen. Deze maakt een financieel plaatje en rekent uit wat je mag lenen en wat je dan per maand kwijt bent. Meestal kan jouw makelaar je verwijzen naar een financieel waar hij of zij goede ervaringen mee heeft.  

4. Maandlasten zijn bepalend
En als je dan bij de financieel adviseur bent, laat dan niet alleen uitrekenen wat je mag lenen van de bank. Ga vooral na wat je zelf per maand maximaal wilt kwijt zijn aan de woning.

5. Eerlijk duurt het langst
Wanneer je eenmaal een makelaar hebt ingeschakeld, zal deze een rondgang door je huis doen en je van alles vragen over de staat van het huis. Wees dan vooral zo eerlijk mogelijk. Bij het verkopen van een woning moet je als verkoper namelijk alle gebreken melden aan de koper. Dit heet de 'mededelingsplicht'. Doe je dat niet en het blijkt dat je wel afwist van het gebrek, dan moet je als verkopende partij de kosten van de reparatie betalen.

6. Bezichtiging
Zorg dat je tijdens de bezichtiging weg bent. Vertrouw erop dat de makelaar de expert is. Hij of zij moet bovendien de gelegenheid krijgen om kijkers rond te laten kijken. En voor de koper is het fijner om vrij te kunnen rondlopen.

Ook je huis verkopen? Hier vind je makelaar in jouw buurt. 

 

Wat is de functie van een makelaar?

Een aankoopmakelaar: zoekt, selecteert en draagt geschikte woningen voor. Hij verzorgt de bezichtigingen van potentiële woningen, voert de onderhandelingen, begeleident bij notariële zaken en eventuele juridische bijkomstigheden en biedt ondersteuning na oplevering. De verkoopmakelaar: geeft advies over de juiste verkoopprijs (op basis van taxatie), bepaalt de verkoopstrategie, zoekt actief naar potentiële kopers, leidt geïnteresseerde kopers rond, voert onderhandelingen met de aankopende partij, werkt verkoopcontract uit en begeleidt bij notariële zaken en eventuele juridische bijkomstigheden.

Wat zijn de kosten van een makelaar?
Is een verkoopmakelaar verplicht?
Op zoek naar Makelaars en adviseurs - onroerende goederen?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    Hoe kies je de beste dakwerker?

    November 23, 2023
    Ontdek de essentiële overwegingen voor het kiezen van de juiste dakwerker. Maak een weloverwogen beslissing voor jouw dakproject.

    Een website laten maken: wat komt daar allemaal bij kijken?

    Augustus 31, 2023

    Hoe kies je in Nederland de geschikte accountant voor je zaak?

    Januari 18, 2024
    Leer waar je op moet letten bij het selecteren van een professionele accountant die aansluit bij de specifieke behoeften van jouw onderneming.