Onafhankelijke hypotheekadviseur inschakelen? Dit mag je verwachten

Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het vinden van de beste hypotheek voor jouw situatie en kan je begeleiden. Wat mag je van een goede, onafhankelijke hypotheekadviseur verwachten?

1. Onafhankelijk
Het is belangrijk om te weten of de hypotheekadviseur onafhankelijk is en niet gebonden aan bepaalde hypotheekverstrekkers. Als de hypotheekadviseur alleen hypotheken aanbiedt van bepaalde aanbieders, kan dit de mogelijkheden voor jou beperken. Vraag er daarom altijd naar voor je met diegene in zee gaat.

2. Deskundigheid
Het is belangrijk om een onafhankelijke hypotheekadviseur te kiezen die deskundig is en over voldoende kennis beschikt om je goed te kunnen adviseren. Immers, een hypotheek vinden die op jouw situatie is afgestemd kan best lastig zijn. Ook is het fijn als diegene weet welke banken of verzekeraars passen bij jouw wensen. Vraag daarom naar de ervaring en de opleidingen en certificeringen van de adviseur.

3. Persoonlijk contact
Een goede onafhankelijke hypotheekadviseur zal tijd nemen om naar je te luisteren en je persoonlijke situatie in kaart brengen. Daar rolt een globaal eerste advies uit. Dit gebeurt doorgaans in een eerste intakegesprek. Daarna staat het je meestal nog vrij om over te stappen naar iemand anders. Let erop dat diegene goed doorvraagt en jouw situatie inventariseert. In deze fase wordt ook al gekeken naar de hoogte van je inkomen en eventuele schulden.

4. Transparantie
Het is belangrijk dat de hypotheekadviseur transparant is over de kosten die je moet betalen voor het advies en de bemiddeling. Je moet er immers als klant op kunnen vertrouwen dat hij of zij jouw belangen voorop stelt en niet die van de geldverstrekker. Vraag daarom altijd naar een duidelijk overzicht van de kosten. Overigens was het vroeger gebruikelijk dat hypotheekadviseurs een vergoeding ontvingen van de geldverstrekker voor het afsluiten van een hypotheek. Dit werd een "provisie" genoemd. Deze provisie was vaak een percentage van het hypotheekbedrag en werd door de geldverstrekker aan de adviseur betaald. In Nederland is deze praktijk inmiddels aan banden gelegd.

5. Nazorg
Vind je nazorg belangrijk? Maak dit bij je onafhankelijke hypotheekadviseur bespreekbaar. Je adviseur kan bijvoorbeeld periodiek contact opnemen met jou als klant om te checken of de hypotheek nog passend is en of er veranderingen zijn opgetreden in de persoonlijke situatie die van invloed kunnen zijn op de hypotheek. Immers, als er veranderingen optreden in de persoonlijke situatie, bijvoorbeeld een scheiding of het verlies van een baan, dan kan hij of zij je adviseren over de mogelijkheden en consequenties voor de hypotheek.

6. Renteherziening
Als de rentevaste periode van de hypotheek afloopt, kan de adviseur je helpen bij het vinden van een nieuwe rente en het regelen van een renteherziening. Maak hier eventueel afspraken over.

Meer weten? Vergelijk onafhankelijke hypotheekadviseurs bij je in de buurt.  

Op zoek naar Hypotheken?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    Hoe betaal je weinig voor een optimale verwarming van je huis?

    Januari 18, 2024
    Leer praktische tips om de verwarmingskosten van je huis te verlagen zonder aan comfort te verliezen.

    Hoe vaak moet je op medische controle?

    Januari 18, 2024
    Leer hoe vaak regelmatige gezondheidscontroles worden aanbevolen om proactief voor je welzijn te zorgen.

    Een website laten maken: wat komt daar allemaal bij kijken?

    Augustus 31, 2023