Here comes the sun! 6 tips om je huid te beschermen

We weten het inmiddels allemaal wel: overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot huidbeschadiging en het verhoogt het risico op huidkanker. Zonnebrandcrème helpt, maar er zijn meer methoden. En wat kun je doen als je een verbrande huid hebt?

1. Vervang je zonnebrandcrème regelmatig

Het gebruik van zonnebrandcrème is essentieel. Kies in ieder geval een SPF (Sun Protection Factor) van ten minste 30. Breng elke twee uur opnieuw aan, vooral na het zwemmen of zweten. Wist je overigens dat de werking van zonnebrandcrème achteruit kan gaan? Over het algemeen hebben zonnebrandcrèmes een houdbaarheid van ongeveer 2 tot 3 jaar vanaf de productiedatum, maar het is belangrijk om de vervaldatum op de verpakking te controleren. Factoren zoals blootstelling aan hitte, vocht en licht kunnen de houdbaarheid verkorten, dus het is belangrijk om het op een koele, droge plaats te bewaren en blootstelling aan direct zonlicht te vermijden.

2. Dagcrème met SPF 

Dagcrème met SPF kan helpen bij het beschermen van je huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Dagcrèmes met SPF zijn speciaal ontworpen om te worden gebruikt als onderdeel van je dagelijkse huidverzorgingsroutine en bieden bescherming tegen UV-stralen terwijl ze ook hydrateren en voeden. Hoewel een dagcrème met SPF je huid kan beschermen, is het wel nog steeds belangrijk om ook andere zonbeschermingsmaatregelen te nemen. Het is ook belangrijk om de juiste SPF te kiezen op basis van je huidtype en de omstandigheden waarin je je bevindt. Overleg met een huidtherapeut als je niet zeker weet welk product het beste is voor jouw huid.

3. Vermijd piekuren 

Vermijd de zon op het heetst van de dag: De zon is het sterkst tussen 10.00 en 16.00 uur. Probeer tijdens deze uren zoveel mogelijk binnen te blijven of zoek schaduw op.

4. Beschermende kleding 

Bedek de huid met kleding om blootstelling aan de zon te verminderen. Draag lichte, losse kleding die de huid bedekt, zoals een shirt met lange mouwen en een lange broek. Over het algemeen is het raadzaam om te kiezen voor kleding gemaakt van dichtgeweven materialen zoals katoen, denim, linnen en polyester. Deze materialen bieden een betere bescherming dan lichtgewicht, dunne materialen zoals zijde of chiffon. Daarnaast kan kleding met een UPF (Ultraviolet Protection Factor) rating helpen om je huid te beschermen tegen de zon. Kleding met een UPF-rating van 50 of hoger biedt de beste bescherming tegen UV-straling. Verder kan de kleur van de kleding ook een rol spelen. Donkere kleuren zoals zwart, marineblauw en bruin bieden over het algemeen meer bescherming dan lichte kleuren zoals wit en pasteltinten.

5. Draag een hoed 

Bescherm je gezicht, oren en nek met een hoed met brede rand. Kies een hoed met een rand van minstens 7,5 cm voor optimale bescherming.

6. Drink, drink, drink 

Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en om de huid gezond te houden. Wanneer je veel water drinkt, blijft je lichaam goed gehydrateerd en ziet deze er gezonder en ziet er stralender uit. Vooral wanneer het heel warm is, is het belangrijk om veel te drinken, omdat je dan meer zweet en vocht verliest. Door veel water te drinken, kun je dit verlies aanvullen en ervoor zorgen dat je huid niet uitdroogt.

Is je huid verbrand? 6 tips

Een verbrande huid kan erg pijnlijk zijn en het is belangrijk om het zo snel mogelijk te behandelen om verdere schade te voorkomen. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om een verbrande huid te verzorgen:

1. Koel de verbrande huid direct af met koud water of een koude kompres om de hitte uit de huid te halen en verdere schade te voorkomen. Dit kan ook helpen om de pijn te verminderen.

2. Bedek de verbrande huid met een schone, droge doek om te voorkomen dat er vuil of bacteriën in de wond komen.

3. Breng een vochtinbrengende crème of lotion aan op de verbrande huid om te helpen bij het herstelproces. Vermijd het gebruik van oliën, boter, of andere vette stoffen, omdat dit de warmte kan vasthouden en de huid verder kan beschadigen.

4. Neem eventueel een pijnstiller om de pijn te verlichten.

5. Drink veel water om uitdroging te voorkomen, omdat verbranding kan leiden tot uitdroging.

6. Raadpleeg een arts als de verbranding ernstig is, zoals bij blaren, of als de pijn aanhoudt of verergert.

Let op: als de verbranding ernstig is of op grote delen van het lichaam voorkomt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Op zoek naar Huidtherapeuten?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    Een website laten maken: wat komt daar allemaal bij kijken?

    Augustus 31, 2023

    Het pad naar een Gezonder Leven met afslanken

    Februari 13, 2024
    Ontdek het pad naar een gezonder leven met onze afslankprogramma's. Met onze begeleiding en ondersteuning helpen we je op weg naar een fitter en gezonder lichaam.

    Wanneer heb je in Nederland een advocaat nodig?

    Januari 18, 2024
    Ontdek situaties en juridische kwesties waarbij het raadzaam is om juridische bijstand te zoeken voor een effectieve oplossing.