Stroom valt uit? Dit moet je doen!

Het kan zomaar gebeuren: de stroom die uitvalt. Geen enkel apparaat in huis werkt nog. Wat moet je doen?  Hier een aantal stappen die je daar bij helpen.

Een stroomstoring kan vervelend zijn, maar door goed voorbereid te zijn en voorzichtig te handelen, kun je jezelf en je bezittingen veilig houden. Stroomonderbrekingen doen zich vaak voor tijdens hagelbuien of stormen. ‘s Nachts kun je het beste uit je raam kijken of de omgeving donker is. Als de straatverlichting werkt of als andere huizen branden, komt het probleem vanuit je eigen huis. Overdag is het het beste om aan buren te vragen of zij ook zonder stroom zitten.

Hier een aantal tips die helpen bij stroomuitval.

1. Blijf kalm en verzamel benodigdheden. Zorg ervoor dat je kaarsen, lucifers, zaklampen, batterijen en draagbare radio's bij de hand hebt. Je kunt ook een generator overwegen als je regelmatig stroomuitval heeft.

2. Schakel apparaten uit en haal stekkers uit stopcontacten. Dit helpt om schade aan je apparaten te voorkomen wanneer de stroom weer inschakelt.

3. Vermijd het openen van de koelkast en vriezer, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Dit helpt voorkomen dat voedsel bederft en het behoudt de kou binnen.

4. Zorg voor voldoende drinkwater. Het kan een goed idee zijn om een voorraad drinkwater aan te leggen voor het geval van een langdurige stroomstoring.

5. Blijf uit de buurt van downed power lines en andere gevaarlijke situaties. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van potentiële gevaren.

6. Controleer de website van je stroomleverancier voor updates en informatie over de duur van de storing en wanneer je verwacht wordt dat de stroom weer wordt ingeschakeld.

Let op:
In het geval van een grootschalige stroomstoring is het eerste wat je moet doen je energiebedrijf op de hoogte brengen en melding maken van beschadigde draden of palen in de buurt van je huis.

Bel eventueel een elektricien om de oorzaak van de storing vast te stellen. Hij of zij controleert het elektrische paneel en inspecteert het gehele netwerk om na te gaan of de kabels en aansluitingen in de aansluitdozen in goede staat verkeren. De elektricien vervangt defecte onderdelen, schakelaars en stopcontacten. Hij of zij kan ook een ander circuit toevoegen (voor verlichting, oven of verwarming bijvoorbeeld) om overbelasting te voorkomen.

Op zoek naar Energiebedrijven?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    Altijd Paraat: Uw 24/7 Loodgieter

    April 10, 2024
    Directe hulp bij lekkages en verstoppingen. Betrouwbaar, snel en professioneel. Gemoedsrust gegarandeerd met GoudenGids.

    Een website laten maken: wat komt daar allemaal bij kijken?

    Augustus 31, 2023

    Hoe kies je in Nederland de geschikte accountant voor je zaak?

    Januari 18, 2024
    Leer waar je op moet letten bij het selecteren van een professionele accountant die aansluit bij de specifieke behoeften van jouw onderneming.