Tips voor glutenvrije catering

Wil je zelf de catering doen of wil je een cateraar inschakelen, dan wil je wellicht ook rekening houden met mensen die coeliakie, glutenintolerantie of een glutenallergie hebben. Hier enkele tips om ervoor te zorgen dat de glutenvrije hapjes veilig en lekker zijn.

1. Kennis van glutenvrije voeding

Zorg ervoor dat je een goed begrip hebt van wat wel en niet glutenvrij is. Lees etiketten zorgvuldig en wees je bewust van mogelijke kruisbesmetting. Kruisbesmetting kan bijvoorbeeld al gebeuren ia een snijplank of mes. Indien mogelijk, bereid de glutenvrije hapjes in een aparte keukenruimte om kruisbesmetting met gluten te voorkomen.

2. Gebruik van glutenvrije ingrediënten

Kies ingrediënten die van nature glutenvrij zijn of die specifiek zijn gelabeld als glutenvrij. Gluten komen voor in tarwe, gerst en rogge bijvoorbeeld. Alternatieve granen zijn bijvoorbeeld: quinoa, rijst, maïs, gierst, boekweit, sorghum, teff, amaranth, en glutenvrije haver (haver die specifiek als glutenvrij is getest). Andere alternatieven zijn: amandelmeel, kokosmeel, rijstmeel, maïsmeel, aardappelzetmeel, tapiocameel, kikkererwtenmeel, enz. Sowieso zijn groenten en fruit, vlees en vis, zuivelproducten en natuurlijke vetten en oliën glutenvrij.

3. Etikettering

Zorg voor duidelijke etikettering van alle gerechten, zodat gasten kunnen zien welke hapjes glutenvrij zijn. Vermeld ook eventuele andere allergenen als dat van toepassing is. En als je toch bezig bent, je kunt de etiketten natuurlijk ook gebruiken voor eventuele andere informatie, zoals datums van bereiding.  

4. Proefpanel

Laat je glutenvrije hapjes eventueel proeven door mensen die zelf een glutenvrij dieet volgen of ervaring hebben met het bereiden van glutenvrij voedsel. Hun feedback kan waardevol zijn om de smaak en kwaliteit te verbeteren.

5. Informeer je gasten

Communiceer duidelijk dat je glutenvrije opties aanbiedt en laat je gasten weten dat je aandacht besteedt aan hun voedingsbehoeften. Dit kan hen geruststellen en ervoor zorgen dat ze zich welkom voelen.

Voorbeelden van glutenvrij hapjes voor de catering

Groentesticks met hummus: Snijd wortelen, komkommer, selderij en paprika in reepjes en serveer ze met glutenvrije hummus.

Caprese spiesjes: Rijg cherrytomaatjes, mozzarella-bolletjes en verse basilicumblaadjes aan kleine spiesjes en besprenkel ze met olijfolie en balsamicoazijn.

Glutenvrije bruschetta: Beleg stukjes glutenvrij brood met tomaten, basilicum, knoflook en olijfolie.

Glutenvrije mini-quiches: Maak kleine quiches zonder korst met eieren, groenten en eventueel kaas.

Guacamole met maïschips: Serveer zelfgemaakte guacamole met glutenvrije maïschips.

Gegrilde garnalenspiesjes: Rijg garnalen en stukjes groenten op houten spiesjes, besprenkel met citroensap en grill ze.

Rijstrolletjes met nori: Maak sushi-achtige rolletjes met glutenvrije rijst, nori-bladen en diverse vullingen zoals komkommer, avocado en gerookte zalm.

Glutenvrije gehaktballetjes: Bereid gehaktballetjes zonder paneermeel en breng ze op smaak met kruiden en specerijen naar keuze.

Olijven en zongedroogde tomaatjes: Serveer een schaal met verschillende soorten olijven en zongedroogde tomaatjes.

Gegrilde groenten: Snijd courgette, aubergine, paprika en champignons in plakjes en grill ze met wat olijfolie en kruiden.

Avocado-eiersalade: Meng rijpe avocado met hardgekookte eieren, citroensap, zout en peper voor een smakelijke dip.

Fruitkebabs: Rijg stukjes vers fruit zoals aardbeien, druiven, ananas en kiwi op houten spiesjes.

Zoek een cateraar bij jou in de buurt.

Op zoek naar Catering?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    Een website laten maken: wat komt daar allemaal bij kijken?

    Augustus 31, 2023

    Wanneer heb je in Nederland een advocaat nodig?

    Januari 18, 2024
    Ontdek situaties en juridische kwesties waarbij het raadzaam is om juridische bijstand te zoeken voor een effectieve oplossing.

    De Dynamische Wereld van Hypotheekrentes

    Januari 4, 2024
    Huidige Hypotheek Rentestanden 2024: Stijging of daling