Boom (laten) snoeien: dit moet je weten

Heb jij een boom die nodig moet worden gesnoeid? Handigst is om dit te laten doen door een expert. Wil je het toch zelf doen? Hier ons advies. 

Bepaal het juiste moment
Bomen kunnen het beste gesnoeid worden tijdens hun rustperiode, meestal in de late herfst of winter. Op dit moment is de boom inactief en zullen er minder negatieve effecten optreden na de snoei.

Verwijder dode en beschadigde takken
Begin met het verwijderen van alle dode, zieke of beschadigde takken. Deze takken kunnen een risico vormen en moeten zo snel mogelijk worden weggesnoeid.

Kies de juiste takken om te snoeien
Bestudeer de boom en bepaal welke takken moeten worden gesnoeid. Richt je op takken die kruisen, takken die naar binnen groeien, zwakke takken of takken die de groei van andere gezonde takken belemmeren.

Gebruik het juiste gereedschap
Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeigereedschappen gebruikt, zoals een takkenschaar of een snoeizaag. Dit helpt bij het voorkomen van schade aan de boom.

Maak goede snedes
Maak een schuine snede net buiten de takkraag, het verdikte gebied aan de basis van de tak. Snijd niet te dicht bij de stam, maar laat ook geen te lange stomp achter.

Dun de boom uit
Als de boom te dicht begroeid is, kun je ervoor kiezen om wat takken te verwijderen om de luchtcirculatie en het zonlicht te verbeteren. Zorg ervoor dat je de boom niet te veel uitdunt, omdat dit de gezonde groei kan belemmeren.

Vermijd het snoeien van grote takken
Het snoeien van grote takken kan schade aan de boom veroorzaken en het herstelproces kan lang duren. Als je grote takken wilt verwijderen, is het raadzaam om een professionele boomverzorger in te schakelen.

Ruim op
Verwijder alle snoeiresten en takken rondom de boom. Dit helpt bij het voorkomen van de verspreiding van ziekten en plagen.

Huur een professional in
Is de boom te groot? Of ben je niet in staat om de boom in te klimmen? Huur dan een professionele boomverzorger in. 




Op zoek naar Boomverzorging?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    Tariefveranderingen in 2024: Wat Gaat Stijgen?

    December 28, 2023
    Wordt autorijden in Nederland merkbaar duurder?

    Tips om je tuin of terras duurzaam te maken

    Januari 18, 2024
    Hier zijn enkele boeiende tips om een tuin of terras te creëren terwijl je tegelijkertijd onze planeet beschermt.

    Hoe vaak moet je op medische controle?

    Januari 18, 2024
    Leer hoe vaak regelmatige gezondheidscontroles worden aanbevolen om proactief voor je welzijn te zorgen.