Zo onderhoud je je auto écht goed

Regelmatig naar een garage is belangrijk voor goed onderhoud van je auto. Maar er is meer dat je kan doen om ervoor te zorgen dat je veilig en betrouwbaar de weg op kan. 

1. Regelmatig onderhoud

Zorg ervoor dat je auto regelmatig wordt onderhouden. Regelmatige olie- en filtersvervanging, bandenspanningcontrole, remonderhoud en andere vitale systemen zijn essentieel om je auto in goede staat te houden. Motorolie heeft bijvoorbeeld belangrijke functies, zoals het smeren van bewegende onderdelen, het verminderen van wrijving en slijtage, het afvoeren van warmte en het reinigen van interne componenten

2. Gelijkmatige snelheid

Vermijd plotseling remmen, hard accelereren en scherpe bochten, omdat dit extra slijtage aan de remmen, banden en ophanging kan veroorzaken. Probeer ook een constante snelheid aan te houden op de snelweg. Schommelingen in snelheid leiden tot een hoger brandstofverbruik. Als je op de snelweg rijdt, kan het inschakelen van de cruisecontrol helpen om een constante snelheid te behouden, wat kan bijdragen aan brandstofefficiëntie.

3. Geef af en toe goed gas

Roetfilters kunnen weleens verstopt raken. Draai dus regelmatig flink wat toeren, dan brand je het filter schoon. Zorg er wel voor dat de motor eerst op temperatuur is. En wat de koppeling betreft: houdt die niet in bij het wachten op groen licht. De koppeling slijt dan veel sneller. Start je auto trouwens niet in de eerste versnelling, want die ingetrapte koppeling zorgt voor extra belasting van de startmotor. En aangezien je je auto waarschijnlijk erg regelmatig start, is dat zonde.

4. Geen lege tank

Ben jij iemand die altijd wacht met tanken tot het lampje brand. Niet zo slim. Dan loop je namelijk het risico dat je het brandstofsysteem beschadigt. Sediment dat op de bodem van de tank ligt, krijgt dan de kans de pomp, het filter en misschien de injectoren te verstoppen.

5. Beschadigingen

Vogelpoep of ander vuil op je lak? Vogelpoep brandt er al snel in, dus haal dat zo snel mogelijk weg.  Deukjes sof beschadigingen? Bedenk: roest kan toeslaan, en binnen een paar jaar een rottend gat achterlaten. Wees er snel bij en stip bijvoorbeeld steenslag aan met een lakstift.

Op zoek naar auto-onderdelen? Zoek hier naar een specialist 

Op zoek naar Auto-onderdelen?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    Tariefveranderingen in 2024: Wat Gaat Stijgen?

    December 28, 2023
    Wordt autorijden in Nederland merkbaar duurder?

    Wie is de juiste huisarts voor je gezin?

    Januari 18, 2024
    Ontdek waar je op moet letten bij het kiezen van een huisarts die past bij de behoeften en verwachtingen van jouw familie.

    Wat mag je verwachten van een begrafenisondernemer?

    Januari 18, 2024
    Wat doet een begrafenisondernemer nog naast het begeleiden van een afscheidsceremonie? Lees er hier alles over.