Aannemer inschakelen: trap niet in deze valkuilen

Gedoe met een aannemer wil je natuurlijk liever voorkomen. Wat zijn de grootste missers? Wij zetten vijf veelvoorkomende valkuilen voor je op een rij.

Als je zelf niet zo handig bent, en je wilt voor een renovatie of verbouwing een aannemer inschakelen, dan kun je het beste een aannemer inschakelen. Die is dan verder verantwoordelijk voor de hele klus en dat scheelt je een hoop werk en gedoe. De taken van een aannemer zijn heel in het kort: maken van een planning, regelen van benodigde vergunningen, inrichten van de werkplaats en het inschakelen, plannen en aansturen van vakmensen. Wil je dat dit goed gebeurt, voorkom dan deze valkuilen.

1. Geen aannemers vergelijken
De ene of de andere aannemer, het kan nogal verschillen, in prijs en kwaliteit. Vraag meerdere, liefst minstens drie, offertes aan. Hoe beter gespecificeerd, hoe beter je kan vergelijken. Goed om te weten: een aannemer betaal je meestal niet per uur, maar met een bedrag voor de hele klus. Dat is opgebouwd uit een uurtarief plus kosten voor het materiaal, vergunningen, bouwafval etc.

2. Onduidelijke einddatum
Het is al niet de fijnste tijd, allerlei werklui over de vloer. En als het dan ook maar niet afkomt… Dat kan behoorlijk stressvol zijn. Zorg er daarom voor dat je een duidelijke overeenkomst sluit waarin niet alleen is afgesproken welke concrete werkzaamheden worden verricht, maar spreek ook een uiterlijke opleverdatum af.

3. Aannemer van ver
Oké, misschien is die aannemer uit de andere kant van het land wel onovertroffen, maar toch is het handiger om iemand uit de buurt te kiezen. Dat heeft als voordeel dat hij een reputatie hoog te houden heeft in de regio waar de meeste van zijn klanten wonen. En het beperkt de reiskosten.

4. Kosten te positief inschatten
Het lijkt misschien een dooddoener, maar toch komt het regelmatig voor: een te positieve inschatting gemaakt. Denk aan duurdere materialen, tegenvallers of onverwacht meerwerk. Bouw dus altijd een marge in van bijvoorbeeld 10%. En spreek ook af dat meerwerk tussentijds – liefst schriftelijk - wordt afgestemd. Zodat je niet achteraf opeens wordt verrast met onvoorziene, hogere kosten.

5. Je buren niet informeren
Leuk hoor, zo’n uitbouw of schuur, maar je buren zijn er niet altijd even blij mee. Misschien is er sprake van aantasting van de privacy, verminderd zonlicht en geluidsoverlast. En het kan zomaar zijn dat een aannemer gebruik moet maken van het terrein van je buren om bijvoorbeeld een steiger te plaatsen. Ze vooraf informeren kan veel ergernis voorkomen.

Ga snel en eenvoudig op zoek naar een aannemer bij jou in de buurt.


Wat is de rol van een aannemer?

De taken van een aannemer zijn heel in het kort: maken van een planning, regelen van benodigde vergunningen, inrichten van de werkplaats en het inschakelen, plannen en aansturen van vakmensen

Wat kost een aannemer?
Wat zijn bekende keurmerken voor een aannemer?
Op zoek naar Aannemers?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    Een website laten maken: wat komt daar allemaal bij kijken?

    Augustus 31, 2023

    Ontstoppingsdienst in Amsterdam

    Maart 12, 2024
    Ontdek de Beste Ontstoppingsdiensten in Amsterdam met GoudenGids. Zelf Uw Afvoer Ontstoppen: Tips van Experts

    Wat kost een Loodgieter gemiddeld?

    Maart 28, 2024
    De Financiële Gids voor het Inschakelen van een Loodgieter in Amsterdam