Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine?

Als je van plan bent een wasmachine te kopen, zijn er een paar belangrijke punten waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij de aanschaf en bij het goed onderhouden.

1. Capaciteit
Bepaal hoeveel wasgoed je doorgaans wast en kies een wasmachine met een passende capaciteit. Een te kleine machine kan onpraktisch zijn als je regelmatig grote ladingen wilt wassen, terwijl een te grote machine meer water en energie verbruikt als je alleen kleine hoeveelheden wast.

2. Energie-efficiëntie
Let op het kopen van een wasmachine op het energielabel van de wasmachine. Een machine met een hogere energie-efficiëntie kan op de lange termijn energie besparen en je kosten verlagen. Kies bij voorkeur een wasmachine met minimaal energielabel A++.

3. Programma's en functies
Controleer bij het kopen van een wasmachine welke wasprogramma's en extra functies de wasmachine biedt. Denk aan programma's voor delicate stoffen, kortere wascycli, uitgestelde starttijd, stoomfuncties, enz. Zorg ervoor dat de wasmachine de juiste programma's heeft om aan jouw specifieke behoeften te voldoen.

4. Geluidsniveau
Als de wasmachine zich dicht bij leefruimtes bevindt, zoals de keuken of een slaapkamer, kan het geluidsniveau belangrijk zijn. Let op het opgegeven geluidsniveau in decibel (dB) en kies een machine met een acceptabel geluidsniveau.

5. Betrouwbaarheid en merk
Voordatje je daadwerkelijk een wasmachine gaat kopen: bestudeer de betrouwbaarheid en klantbeoordelingen van verschillende merken en modellen. Zoek naar merken die bekend staan om hun kwaliteit en duurzaamheid. Betrouwbare merken hebben vaak een goede klantenservice en bieden garantie op hun producten.

6. Prijs
Stel een budget vast dat je wilt besteden aan de wasmachine en zoek naar modellen die binnen dat budget vallen. Vergelijk de prijzen van verschillende winkels en online retailers om de beste deal te vinden.

Je wasmachine onderhouden

Het onderhouden van een wasmachine is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze efficiënt en betrouwbaar blijft werken. Hier enkele tips voor het onderhouden van een wasmachine.

Reinig regelmatig de binnenkant van de trommel
Verwijder pluisjes, vuil en eventuele resten van wasmiddel uit de trommel van de wasmachine. Dit kan eenvoudig worden gedaan door een vochtige doek te gebruiken om de binnenkant af te vegen.

Maak de rubberen afdichting schoon
De rubberen afdichting rond de deur kan vuil en schimmel verzamelen. Maak de afdichting regelmatig schoon met een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek. Zorg ervoor dat je de plooien en groeven grondig reinigt.

Reinig het wasmiddelbakje
Het wasmiddelbakje kan ook vuil en resten verzamelen. Verwijder het bakje en spoel het af met warm water. Reinig eventuele opgedroogde resten met een borstel. Zorg ervoor dat u het bakje grondig droogt voordat je het terugplaatst.

Laat de deur en de rubberen afdichting open na gebruik
Om schimmelvorming te voorkomen, is het een goed idee om de deur van de wasmachine en de rubberen afdichting open te laten nadat je klaar bent met wassen. Hierdoor kan de lucht circuleren en kan vocht verdampen.

Reinig de filters
Controleer regelmatig de filters van de wasmachine en reinig ze indien nodig. Er zijn meestal twee filters: een pluisfilter bij de afvoer en een filter bij de watertoevoer. Volg de instructies van de fabrikant om de filters te verwijderen, schoon te maken en terug te plaatsen.

Voer regelmatig een onderhoudswas uit
Om de wasmachine grondig te reinigen, kun je af en toe een onderhoudswas uitvoeren. Gebruik hiervoor een speciaal reinigingsmiddel voor wasmachines of een mengsel van witte azijn en water. Volg de instructies op het reinigingsmiddel of meng 1 kopje azijn met 4 kopjes water, giet het in de trommel en draai een lege was op een hoge temperatuur.

Gebruiksaanwijzing
Het is ook belangrijk om de gebruiksaanwijzing van je specifieke wasmachine te raadplegen, omdat sommige modellen speciale instructies of aanbevelingen kunnen hebben voor onderhoud.

Laat je eventueel adviseren bij een speciaalzaak waar ze wasmachines verkopen. 

Op zoek naar Wasmachines en wasdrogers?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen