‘Is dat wel verzekerd?’ Welke soorten verzekeringen zijn er allemaal?

Nederlanders houden ervan om te plannen en voorbereid te zijn op verschillende scenario’s. Dus zijn we en masse verzekerd. Ons huis, onze auto, een reisverzekering… Dat zijn wat bekendere verzekeringen. Maar er is nog veel meer mogelijk. Welke soorten verzekeringen zijn er? 

Autoverzekering:
Deze verzekering dekt de kosten van schade aan een voertuig als gevolg van een ongeval, diefstal of andere gebeurtenissen. Wist je trouwens dat als je een auto bezit in Nederland, je wettelijk verplicht bent een verzekering af te sluiten? De verplichte autoverzekering draait om de schade die door de auto aangericht wordt bij een ander. Als eigenaar van de auto ben je wettelijk aansprakelijk voor die schade en moet je daarvoor dus verzekerd zijn.

Woonverzekering: Dit omvat verzekeringen voor huiseigenaren, huurders en woningen voor vakantie of tweede huis, die bescherming bieden tegen schade of verlies door brand, diefstal, storm, wateroverlast of andere gebeurtenissen. Overigens is er een verschil tussen een woonverzekering en een boedelverzekering. Het verschil tussen deze twee soorten verzekering? Een inboedelverzekering sluit je af om de spullen ín je huis te verzekeren. De woonhuisverzekering is voor het huis zelf en alles wat daar aan vast zit. Denk aan de keuken en de badkamer.

Gezondheidsverzekering: Deze verzekering dekt de kosten van medische zorg, inclusief ziekenhuisopnames, medicijnen, operaties en andere medische procedures. Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar je recht op hebt. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit.

Levensverzekering: Een levensverzekering is een verzekering die wordt uitgekeerd bij overlijden of op een vooraf afgesproken moment. Je bouwt met een levensverzekering een bepaald kapitaal op, dat je in de toekomst voor verschillende doelen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om je hypotheek af te lossen.

Aansprakelijkheidsverzekering: Dit biedt dekking in het geval dat de verzekerde aansprakelijk is voor schade aan eigendommen of lichamelijk letsel aan een andere persoon. Ondanks het afsluiten van een particuliere WA-verzekering niet verplicht is, is het wel erg verstandig om er wél een af te sluiten. Deze verzekering kan je zeer veel geld schelen en eventueel faillissement.

Reisverzekering: Dit dekt kosten in verband met onvoorziene gebeurtenissen tijdens het reizen, zoals annulering van vluchten, verlies van bagage, ziekte of ongevallen.

Bedrijfsverzekering: Dit is een reeks verzekeringen die bedrijven beschermen tegen financiële verliezen als gevolg van schade aan eigendommen, aansprakelijkheid, bedrijfsonderbrekingen en andere risico's.

Er zijn nog veel meer soorten verzekeringen beschikbaar, afhankelijk van de behoefte. Belangrijk: onderzoek de verschillende opties en zoek een verzekering te kiezen die past bij de individuele situatie. 

Meer weten over de soorten verzekeringen? Zoek naar een verzekeringsadviseur bij jou in de buurt. 

Op zoek naar Verzekeringen?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen