Je vaatwasser schoonmaken en onderhouden: tips & tricks

Afwasautomaten bieden veel gebruiksgemak. Maar hoe kun je je vaatwasser zelf het beste schoonmaken? En weet jij hoe je de levensduur van het apparaat kan verlengen? We geven tips.

1. Voedselresten  
Verwijder grote voedselresten van de borden voordat je ze in de machine plaatst. Dit helpt verstopping van de filters te voorkomen.

2. Belading
Plaats het serviesgoed en bestek op een zodanige manier dat er voldoende ruimte tussen zit en de waterstralen vrij kunnen circuleren. Zorg ervoor dat de sproeiarmen vrij kunnen draaien en niet worden belemmerd door te hoge voorwerpen.

3. Afspoelen
Maak regelmatig de filter van de afwasautomaat schoon. Verwijder voedselresten en spoel de filter af onder stromend water.  Reinig de sproeiarmen en de afdichting van de deur regelmatig om verstoppingen en vuilophoping te voorkomen.

4. Onderhoud
Voer periodiek een onderhoudscyclus uit met een geschikt reinigingsmiddel om de afwasautomaat schoon en fris te houden.

5. Reinigingsmiddel
Gebruik alleen vaatwasmiddel dat specifiek is bedoeld voor afwasautomaten. Volg de doseringsinstructies op de verpakking om overtollig schuim en mogelijke schade aan de machine te voorkomen.

6. Energie- en waterbesparing
Wacht tot de afwasautomaat vol is voordat je een wascyclus start. Dit bespaart water en energie. Gebruik de energiebesparende modus als je afwasautomaat er een heeft. Dit vermindert het energieverbruik tijdens het afwassen.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen:

- Als er voedselresten op het serviesgoed achterblijven, controleer dan of de sproeiarmen niet verstopt zijn en of de filters schoon zijn.

- Als de afwasautomaat lekt, controleer dan of de deur goed is afgesloten en of de afdichting intact is.

- Als er vlekken op het serviesgoed achterblijven, controleer dan of je het juiste vaatwasmiddel en de juiste dosering gebruikt.

Verwijderen van vlekken en geurtjes:

Om vlekken te verwijderen, kun je het serviesgoed laten weken in een mengsel van water en azijn voordat je het in de afwasautomaat plaatst.

Om geurtjes te verwijderen, kun je een kopje witte azijn op het bovenrek van de afwasautomaat plaatsen en een lege wascyclus draaien.

Mocht je te maken krijgen met complexere problemen, raadpleeg dan de fabrikant of schakel een professionele monteur in. 

Op zoek naar Vaatwassers?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen