5 tips om je tuin winterklaar te (laten) maken

Oké, een must is het niet. Maar het is wel verstandig om je tuin winterklaar te maken. Maar waar moet je dan aan denken? Hier 5 tips. 



1. Bescherming
Planten hebben vaak bescherming nodig tegen de naderende vorst. Een simpele manier om dit te doen, is rondom gevallen bladeren te verspreiden. Planten in pot kun je naar binnen halen of  beschermen door ze in te pakken. Daar zijn verschillende materialen voor geschikt, zolang het maar ademt.
 
2. (Her)planten
Wil je nieuwe planten of struiken in de tuin. Of toch niet zo blij met de indeling? De herfst, wanneer jij je tuin winterklaar maakt, is een goede tijd om planten te verplaatsen of nieuwe planten of struiken te planten bijvoorbeeld. De bodem is dan nog relatief warm en planten ontwikkelen zich nog ondergronds verder voor het komende groeiseizoen.

3. Gazon
Heb je gazon? Hark dan de bladeren weg, zodat de zon er bij kan. En maai eventueel nog een laatste keer tot zo’n 4 cm.

4. Bladeren
Verwijder bladeren dus van je gazon, maar laat ze eventueel wel liggen op de borders, want het is een natuurlijk beschermingsmiddel tegen de vorst. En het is goed voor het bodemleven en de natuur. Dus prima om dat te laten en pas in het voorjaar op te ruimen.

5. Scheuren
Het najaar is een goede periode om vaste planten die te breed worden te scheuren. De meeste pollenvormende planten kun je op deze manier jong en vitaal houden. Veel van deze planten bloeien beter als je ze om de 3-4 jaar scheurt. Het scheuren zorgt namelijk weer voor een rijkere bloei.

6. Hagen
Snoei als je de tuin winterklaar maakt ook de hagen een laatste keer. Dat zorgt ervoor dat een haag mooi strak de winter ingaat. Doe dat niet te laat en nog in september.

7. Bollen
Wil je in het voorjaar bloeiende bloembollen in je tuin? Narcissen, krokussen of tulpen bijvoorbeeld? Die kunnen vanaf september tot december worden aangeplant. Probeer dit wel te doen voor de vorst intreedt.

Zoek hier een tuincentrum om je tuin winter -of zomerklaar te maken.  

Wat doet een hovenier?

Een hovenier kan bij je langs komen om een tuin aan te leggen. Andere taken van een hovenier zijn: het onderhouden van tuinen door middel van gras maaien, snoeien, trimmen, kappen van bomen en struiken en schoonmaken. Verder: de gezondheid van planten en bomen controleren, onkruid widen, bemesten en zaaien, insecten bestrijden en vijvers, terrassen of andere elementen aanleggen en onderhouden.

Waarom een hovenier inschakelen?
Wat kost een hovenier?
Op zoek naar Tuincentra?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen