Tips voor de duurzame tuin of terras

Sommige tuinartikelen zijn niet alleen functioneel en esthetisch aantrekkelijk, maar ook milieuvriendelijk en duurzaam. Hier tips voor het creëren van een duurzame tuin (of terras).

Biologisch afbreekbare bloempotten
Traditionele bloempotten zijn vaak gemaakt van plastic dat niet biologisch afbreekbaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig biologisch afbreekbare bloempotten verkrijgbaar, gemaakt van materialen zoals kokosvezels, houtpulp of zelfs geperste turf. Deze potten vergaan na verloop van tijd vanzelf, waardoor je geen schadelijk afval achterlaat.

Regentonnen
Regentonnen zijn een eenvoudige en effectieve manier om regenwater op te vangen en later te gebruiken voor het besproeien van planten. Door het gebruik van regenwater verminder je de behoefte aan leidingwater, wat kostbaar en energie-intensief is om te produceren. Bovendien kan het opvangen van regenwater bijdragen aan het voorkomen van overstromingen.

Milieuvriendelijke meststoffen
In plaats van chemische meststoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de bodemkwaliteit, kun je kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven. Er zijn organische meststoffen verkrijgbaar die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zoals compost, vermicompost (wormenmest) of plantaardige resten. Deze meststoffen voeden de planten op een natuurlijke en duurzame manier, zonder schadelijke chemicaliën.

Compostering
Maak voor de duurzame tuin gebruik van compostering om organisch afval, zoals bladeren, grasresten en snoeiafval, om te zetten in voedingsrijke compost. Compost kan worden gebruikt als natuurlijke meststof voor planten en helpt bij het verbeteren van de bodemstructuur en het vasthouden van vocht.

Handgereedschap van duurzame materialen
Investeer in handgereedschap gemaakt van duurzame materialen zoals FSC-gecertificeerd hout, roestvrij staal of gerecycled plastic. Kies voor gereedschap met een lange levensduur, zodat je niet voortdurend nieuwe producten hoeft te kopen en afval produceert. Duurzaam handgereedschap is vaak ergonomisch ontworpen, waardoor het comfortabel is om mee te werken en blessures voorkomen kunnen worden.

Natuurlijke onkruidbestrijding
Chemische herbiciden kunnen schadelijk zijn voor het milieu en de biodiversiteit in je tuin. In plaats daarvan kun je kiezen voor natuurlijke methoden om onkruid te bestrijden, zoals handmatig wieden, mulchen met organisch materiaal of het gebruik van natuurlijke onkruidverdelgers op basis van azijn of kokend water.

Natuurlijke ongediertebestrijding
Moedig natuurlijke vijanden van plagen aan, zoals lieveheersbeestjes, vogels en egels, door het bieden van geschikte schuilplaatsen en voedselbronnen. Probeer biologische methoden voor ongediertebestrijding te gebruiken.

Plantenselectie
Kies voor de duurzame tuin inheemse plantensoorten die goed aangepast zijn aan de lokale omstandigheden en weinig water nodig hebben. Inheemse planten zijn over het algemeen beter bestand tegen ziekten en plagen, waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan worden verminderd.

Mulchen
Gebruik mulchmaterialen, zoals houtsnippers, stro of bladeren, rond plantenbedden. Mulch helpt bij het verminderen van onkruidgroei, het vasthouden van vocht in de bodem en het handhaven van een gelijkmatige bodemtemperatuur.

Duurzame materialen
Maak voor de duurzame tuin gebruik van duurzame en milieuvriendelijke materialen bij de bouw van terrassen, schuttingen, paden en andere tuinstructuren. Kies bijvoorbeeld voor hout dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen of gebruik gerecyclede materialen.

Energiebesparende verlichting
Maak gebruik van energiezuinige verlichting, zoals LED-lampen, voor tuinverlichting. Installeer timers of bewegingssensoren om het energieverbruik te verminderen en lichtvervuiling te voorkomen.

Kijk voor duurzame tuinartikelen bij jou in de buurt. 

Op zoek naar Tuinartikelen?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen