Lente! De perfecte tijd om je tuin in te richten

Het voorjaar is het seizoen om je tuin nieuw leven in te blazen. Het is de tijd van het jaar waarin bloemen beginnen te bloeien, de lucht opwarmt en de dagen langer worden. En als je je tuin op de juiste manier inricht, kun je er het hele seizoen van genieten.

1. Maak je tuin schoon
Voordat je begint met het inrichten van je tuin voor het voorjaar, is het belangrijk om hem schoon te maken. Verwijder al het afval, dode planten en ander vuil dat zich in de winter heeft opgehoopt. Dit geeft je een schone lei om mee te werken en voorkomt dat schimmels en ziekten zich verspreiden. Je klaart de klus makkelijk met een hark. Een bladblazer is handig als je veel bladeren en kleine takken hebt die je wilt opruimen. Of gebruik een bezem. Veel aanslag op je terras? Als je je terras wilt schoonmaken , kan een hogedrukreiniger handig zijn. Hiermee kun je hardnekkig vuil en aanslag verwijderen van stenen en tegels.

2. Maak voor het inrichten van je tuin een ontwerp
Voordat je je tuin inricht met planten, is het belangrijk om een ​​plan te hebben voor je tuinontwerp. Teken eerst een plattegrond. Bepaal je doelstellingen: wat wil je bereiken met je tuin?  Wil je bijvoorbeeld een plek om te ontspannen of een speelplek voor kinderen? Of wil je een moestuin of een bloementuin? Analyseer de omgeving: de bodem, het klimaat, de zon- en schaduwposities en de bestaande beplanting. Dit helpt je om bij het inrichten van je tuin de juiste planten te kiezen en de lay-out van je tuin aan te passen aan de omgeving. Maak vervolgens een ontwerp. Je kunt dit doen met behulp van een computerprogramma, handmatig of met behulp van een professional. Zorg ervoor dat je bij het ontwerpen van je tuin ook rekening houdt met het onderhoud. 

3. Kies voor lentebloemen
Wil je bij het inrichten voor een lentetuin? Kies dan voor voorjaarsbloeiers. Deze bloemen bloeien allemaal vroeg in het seizoen en zorgen voor een prachtige kleurrijke display in je tuin. Een paar voorbeelden:
Krokussen - kleine paarse, gele of witte bloemen die vaak als eerste verschijnen in het voorjaar.
Narcissen - gele bloemen met een trompetvormige kroon en smalle bladeren.
Hyacinten - bloemen met een sterke geur en verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder roze, blauw en wit.
Tulpen - bloemen in vele kleuren en vormen, van enkele tot dubbele bloemen.
Sneeuwklokjes - kleine, witte bloemen die vaak als eerste bloeien in de late winter of vroege lente.

4.  Voeg enkele struiken en bomen toe
Struiken en bomen zijn niet alleen mooi, maar ze bieden ook beschutting en schaduw in de zomer. Hier een paar mooie voorjaarsbloeiers die je kunt kiezen voor het inrichten van je tuin:
Forsythia - Een van de meest populaire voorjaarsstruiken, de forsythia bloeit met heldergele bloemen in maart of april voordat de bladeren verschijnen.
Magnolia - Deze struik heeft prachtige grote bloemen in roze, paars of wit en kan al in februari beginnen te bloeien.
Kornoelje - Kornoeljestruiken zijn er in veel verschillende soorten en maten, maar ze bloeien allemaal in het voorjaar met kleine, heldere bloemen in wit, roze of rood.
Rhododendron - Deze struik heeft grote bloemen in verschillende kleuren, afhankelijk van de soort. Sommige rhododendrons bloeien in het vroege voorjaar, terwijl andere tot in de zomer bloeien.
Spiraea - Spiraeastruiken hebben kleine, delicate bloemen in wit, roze of rood en bloeien in het voorjaar en de vroege zomer.
Viburnum - Viburnumstruiken hebben geurende bloemen in het voorjaar en sommige soorten hebben ook mooie bessen in de herfst.

5. Onmisbaar: tuinmeubilair
Bij het kiezen van tuinmeubilair is het goed om na te denken over het doel. Wil je bijvoorbeeld een eethoek buiten of gewoon een plek om te loungen? Bedenk ook welke stijl past bij de omgeving. En het materiaal, wil je een natuurlijk materiaal zoals hout of rotan, of iets wat makkelijk te onderhouden is zoals kunststof, rotan, etcetera. Hout is bijvoorbeeld klassiek en duurzaam, terwijl kunststof goedkoop en gemakkelijk te onderhouden is.

6. Verzorg je tuin
Als je eenmaal je tuin hebt ingericht, is het belangrijk om hem goed te verzorgen. Geef je planten regelmatig water en bemest ze indien nodig. Verwijder onkruid en dode planten zodra je ze ziet. Dit zorgt ervoor dat je tuin er het hele seizoen prachtig uitziet. Met deze tips kun je je tuin inrichten voor het voorjaar en er het hele seizoen van genieten. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint.

Laat je voor het inrichten van je tuin eventueel adviseren door een hovenier of tuinarchitect

Op zoek naar Tuinartikelen?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen