Stofzuigers: welke soort kies jij?

Een stofzuiger is een stofzuiger? Integendeel. Er zijn meerdere soorten stofzuigers op de markt. Wat zijn de verschillen? En welke past bij welke klus?

Sledestofzuigers

Dit zijn de meest traditionele stofzuigers die bestaan uit een basisunit op wielen die wordt voortgetrokken terwijl je het handvat vasthoudt. Ze hebben meestal een flexibele slang en een reeks hulpstukken voor het reinigen van verschillende oppervlakken. Deze stofzuiger wordt ook wel een sledestofzuiger genoemd omdat de hoofdunit als een slee achter de gebruiker aan wordt getrokken tijdens het stofzuigen.

Sledestofzuigers worden meestal gebruikt voor het reinigen van vloeren, zoals tapijt, houten vloeren en tegels. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en kunnen verschillende functies hebben, zoals verstelbare zuigkracht, verschillende borstelharen voor verschillende vloertypen en extra hulpstukken voor het reinigen van moeilijk bereikbare plaatsen zoals hoeken, plinten en meubels.

Het voordeel van een sledestofzuiger? Hij is over het algemeen krachtiger en heeft vaak ook een grotere capaciteit voor stof en vuil, waardoor ze geschikt zijn voor grotere schoonmaaktaken. Het nadeel is dat ze meestal groter en zwaarder zijn dan andere stofzuigertypes, wat het manoeuvreren en opbergen wat lastiger kan maken.

Steelstofzuigers

Ook wel bekend als staande stofzuigers, zijn dit lichtgewicht en draagbare stofzuigers met een lange steel en een kleinere zuigmond. Ze zijn handig voor het snel schoonmaken en kunnen gemakkelijk worden opgeslagen vanwege hun compacte formaat.

Wat steelstofzuigers onderscheidt van traditionele stofzuigers het ontbreken van een snoer. Steelstofzuigers werken op oplaadbare batterijen, waardoor je vrij kunt bewegen zonder beperkingen van een stopcontact. Dit maakt het stofzuigen van grote oppervlakken en het bereiken van moeilijk toegankelijke plaatsen veel gemakkelijker. Daarnaast zijn steelstofzuigers meestal licht van gewicht en hebben ze een compact ontwerp, waardoor ze gemakkelijk op te bergen zijn en minder ruimte in beslag nemen. Veel modellen hebben ook extra functies, zoals een uitneembare kruimeldief voor kleinere klusjes of een speciale borstel voor het reinigen van meubels of kieren.

Het is goed om te weten dat steelstofzuigers over het algemeen niet zo krachtig zijn als traditionele stofzuigers met snoer, vooral als het gaat om het opzuigen van grote hoeveelheden vuil of het reinigen van tapijten.

Handstofzuigers

Dit zijn kleine, draagbare stofzuigers die je met één hand kunt vasthouden. Ze zijn handig voor het reinigen van moeilijk bereikbare plaatsen, zoals trappen, meubels, auto-interieurs en kruimels op het aanrecht. Een handstofzuiger is meestal draadloos en werkt op een oplaadbare batterij, hoewel sommige modellen ook op netstroom kunnen worden aangesloten. Het heeft een kleinere capaciteit dan een reguliere stofzuiger en is voornamelijk bedoeld voor het opruimen van kleine hoeveelheden vuil, kruimels, stof en dierenharen.

De meeste handstofzuigers zijn voorzien van verschillende accessoires, zoals een borstelopzetstuk of een spleetzuigmond, die helpen bij het reinigen van specifieke oppervlakken of het bereiken van nauwe ruimtes. Zoals gezegd, dit type stofzuiger is bedoeld voor kleinere hoeveelheden vuil, dus vervangt niet de 'gewone' stofzuiger. 

Robotstofzuigers

Dit zijn geautomatiseerde stofzuigers die zelfstandig kunnen navigeren en schoonmaken. Ze zijn uitgerust met sensoren om obstakels te vermijden en kunnen worden geprogrammeerd om op bepaalde tijdstippen te reinigen of kunnen worden bediend via een smartphone-app. Ze gebruiken vaak lasers, camera's, infraroodsensoren of ultrasone sensoren om hun omgeving te scannen en te navigeren. Ze kunnen ook trappen en afgronden detecteren om te voorkomen dat ze vallen.

Robotstofzuigers zijn populair vanwege hun gemak en tijdbesparende functie. Ze kunnen worden ingesteld om automatisch te werken op bepaalde tijdstippen of kunnen op afstand worden bediend. Hoewel ze niet dezelfde diepgaande reiniging bieden als traditionele stofzuigers, kunnen ze helpen om dagelijks stof en vuil te verwijderen.

Centrale stofzuigers

In tegenstelling tot draagbare stofzuigers, worden centrale stofzuigers geïnstalleerd als een permanent systeem in een gebouw. Ze bestaan uit een centrale unit die meestal in de kelder of garage wordt geplaatst en zuigbuizen die in de muren zijn ingebouwd. Je kunt een slang en zuigmond op de zuigbuizen aansluiten om verschillende kamers te reinigen.

Een centrale stofzuiger bestaat uit drie belangrijke componenten. Ten eerste de centrale eenheid, het hoofdgedeelte van het systeem en bevindt zich meestal in de kelder, garage of een andere ruimte waar de installatie plaatsvindt. De centrale eenheid bevat een krachtige motor en een stofopvangcontainer. Ten tweede zijn er de stofzuigleidingen. Buizen worden in de wanden van het gebouw geïnstalleerd en verbinden de centrale eenheid met de stofzuigcontacten in verschillende kamers. Deze buizen vormen het leidingsysteem waardoor het vuil en stof naar de centrale eenheid worden getransporteerd. En ten derde zijn er de stofzuigcontacten. In elke kamer worden stofzuigcontacten geïnstalleerd, meestal op strategische locaties zoals muren of plinten. Deze contacten zijn voorzien van kleppen of klepjes waaraan een slang kan worden bevestigd om het stofzuigen mogelijk te maken.

Omdat de centrale eenheid zich op een vaste locatie bevindt, is het systeem meestal krachtiger dan draagbare stofzuigers. Het lawaai van het stofzuigen is ook minder omdat de motor zich buiten de leefruimtes bevindt. Het installeren van een centrale stofzuiger is wel kostbaar, vooral als het systeem in een bestaande woning moet worden geïnstalleerd.


Laat je eventueel adviseren door een specialist of het gebied van stofzuigers.

Op zoek naar Stofzuigers?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen