Sportkleding kopen? Hier moet je op letten

Sporten is natuurlijk nog veel fijner met de juiste sportkleding. Hier zijn enkele belangrijke punten om bij de aanschaf in gedachten te houden.

Comfort

Comfort is essentieel bij sportkleding, omdat je je vrij moet kunnen bewegen tijdens het sporten. Zorg ervoor dat de kleding niet te strak zit of schuurt en dat het materiaal zacht is.

Materiaal

Bedenk: het materiaal van de sportkleding heeft naast comfort ook invloed op je sportprestaties. Kies voor vocht afvoerende materialen zoals polyester of nylon, die helpen om zweet van je lichaam af te voeren en je droog te houden. Ademende stoffen zijn bijvoorbeeld katoen, bamboe of vochtafvoerende synthetische materialen. Deze helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en voeren zweet af, waardoor je koel en droog blijft tijdens het sporten.

Pasvorm

De pasvorm van de sportkleding is belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed op je lichaam aansluit. Te losse kleding kan in de weg zitten tijdens het sporten, terwijl te strakke kleding je bewegingsvrijheid kan beperken. Probeer verschillende maten en stijlen om te vinden wat het beste bij je past.

Functionaliteit

Overweeg welke functies je nodig hebt voor je sportactiviteiten. Heb je zakken nodig om kleine voorwerpen in op te bergen? Heb je behoefte aan reflecterende details voor hardlopen in het donker Veel fabrikanten bieden bijvoorbeeld sportkleding aan met ingebouwde reflecterende details, zoals reflecterende strepen of logo's. Overigens kun je ook zelf reflecterende tape op je kleding plakken.

Seizoen en omstandigheden

Houd rekening met het seizoen en de weersomstandigheden bij het kiezen van sportkleding. Voor warmere omstandigheden kun je kiezen voor lichtgewicht en ademende kleding, terwijl je voor koudere temperaturen kleding met isolerende eigenschappen wilt hebben.

Laagjes

Het dragen van meerdere lagen kleding stelt je in staat om je lichaamstemperatuur beter te reguleren en comfortabel te blijven tijdens het sporten, ongeacht de weersomstandigheden. Draag een vochtregulerende basislaag direct op je huid. Deze laag helpt zweet weg te voeren en je droog en comfortabel te houden. Draag een buitenste laag die beschermt tegen wind, regen of sneeuw. Een waterdichte en ademende jas is ideaal voor bescherming tegen neerslag. Zorg ervoor dat deze laag ook voldoende ventilatieopeningen heeft om overtollige warmte af te voeren.

Duurzaamheid

Gelukkig worden steeds meer sportartikelen duurzamer. Kies daarnaast voor kwalitatieve materialen die langer meegaan en let op de afwerking, zoals stevige naden die niet slijten, zelfs bij intensief gebruik en herhaaldelijk wassen.

Sportschoenen

Bij sportschoenen is het belangrijk om daar extra aandacht aan te geven. Loop rond en doe wat bewegingen in de winkel om te testen hoe de schoenen aanvoelen. Dit geeft je een idee van het comfort en de flexibiliteit. Kies schoenen met voldoende demping om schokken op te vangen en je gewrichten te beschermen. En zorg voor ademende materialen om zweet op te nemen en je voeten droog te houden tijdens het sporten (dit helpt ook om onaangename geuren te verminderen). Bekijk ook hoe vaak je sport en hoe slijtvast de schoenen moeten zijn.

Ga op zoek naar een speciaalzaak voor sportkleding bij jou in de buurt. 

Op zoek naar Sportartikelen en -kleding - groothandel en fabrikanten?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen