Schilderwerk buiten: is het al tijd? Let op de signalen!

Na verloop van tijd is je schilderwerk buiten en binnen toe aan een nieuwe lik verf, maar hoe weet je wanneer dit is? Hier een paar handvaten op een rij.

Verf is niet alleen belangrijk voor een verzorgde uitstraling van je huis, het heeft vooral ook een beschermende functie. Daarom is het belangrijk om op tijd te schilderen. De vuistregel is: schilderenwerk buiten gaat gemiddeld 5 jaar mee en is daarna toe aan vernieuwing. Voor schilderwerk binnen ligt dit gemiddeld op 7 jaar. Maar een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van weersomstandigheden. De eerste signalen zijn: scheuren, blaasjes, verkleuring of de verf verpoedert. Verf heeft ook een beschermende functie.

Doe de test
Ook kun je zelf voor je verfwerk een testje doen. Plak een stuk tape op het verfwerk en trek het los. Blijft er wat verf op het tape zitten? Dan is dit een indicatie dat je je schilderwerk voor buiten moet vernieuwen. Nog een test: veeg met een vochtige doek over je schilderwerk. Geeft het wat af, ook dan is het tijd om een schilder in te schakelen.

In welke periode van het jaar?
Schilderwerk buiten:
De beste periode om dit te laten doen is van het voorjaar tot begin najaar. Dus vanaf april of mei tot september of oktober. De temperatuur is dan algauw boven de 10 graden. Zo tussen de 15 graden en de 25 graden Celsius is de beste temperatuur om te schilderen. Wanneer je gaat schilderen bij een temperatuur boven de 25 graden Celsius, is het mogelijk dat er blaasjes ontstaan in het schilderwerk. Maar ook: hoe kouder het is, hoe trager de verf droogt.
Tip: er is speciale verf te koop voor in de winter, deze verf droogt sneller bij lage temperaturen dan reguliere verf.

Schilderwerk binnen:
Binnen schilderen kan het hele jaar door. Wel zijn er een aantal situaties wanneer het niet zo handig is om binnen te schilderen. Bjjvoorbeeld wanneer de buitentemperatuur boven de 30 graden Celsius is. Dat heeft invloed op het uiteindelijke resultaat. Er kunnen dan blaasjes in het schilderwerk ontstaan, waardoor je muur sauzen of spuiten geen optimaal resultaat heeft. Er zijn een aantal situaties wanneer schilderwerk binnen niet mogelijk is:
Tip: Ventileer de kamers goed en zorg dat de temperatuur constant is. Dan droogt de verf snel en gelijkmatig.

Op zoek naar een schilder voor het buiten- of binnenwerk? Je vind ze hier.

Wat kost een schilder?

De tarieven variëren. Bij het uitbesteden van een klus zal een schilder op basis van een inschatting van het aantal uren een aanbieding doen. Daarnaast betaal je voor de verf en de benodigde materialen, zoals gereedschap, afplakmateriaal en het huren van een steiger.

Wat valt er onder schilderwerk?
Wat zijn de voordelen van het inhuren van een schilder?
Welke verfsoorten zijn er?
Op zoek naar Schildersbedrijven?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen