Gezond uit eten? Hier 5 dingen waar je op moet letten

Uit eten gaan is altijd een feestje. Of je nou naar een pizzeria of bistro in de buurt gaat. Maar waar moet je op letten als je het liefst kiest voor gezond uit eten?  

1. Welke soort keuken?
Welke wereldkeuken is het gezondst? Vaak worden dan als eerste genoemd: de mediterrane en de  Japanse keuken. Bij Japans eten wordt veel gebruik gemaakt van verse vis en kip, en het is daarmee niet vet. Ook wordt er relatief vaak gekookt met groenten. En ga je naar een mediterraan restaurant, dan zie je vooral terug: veel vaste ingrediënten als verse groenten en fruit, volkoren granen, noten, vis, zuivel, en olijfolie als de belangrijkste bron van vet.

2. Menukaart
Maar ook andere keukens hebben vaak genoeg keuze voor wie gezond uiteten wil. Meestal kun je aan de beschrijving van een menu op de menukaart al zien of je er gezond uit eten kan. Ga je voor de gefrituurde gamba’s of voor de gegrilde vis? De gele rijst of de patat frites? Stelregel is: gekookte, gegrilde of gestoofde gerechten zijn meestal minder calorierijk dan gefrituurde of gebakken gerechten. Vaak vind je op de beschrijving op de menukaart hoe een gerecht is klaargemaakt. En anders vraag je het gewoon aan degene die je bestelling komt opnemen.

3. Slim met saus
Sauzen bevatten meestal wel wat vet, en dat heeft zo z’n voordelen: het draagt de smaak van de ingrediënten naar je smaakpapillen, waardoor het gerecht veel beter tot zijn recht komt. En het zorgt dat de voedingsstoffen uit bijvoorbeeld een salade beter worden opgenomen in je lichaam. Maar helaas, het bevat ook veel calorieën. Vraag eventueel of de saus apart kan worden geserveerd. Dan kun je zelf kiezen hoeveel je op je gerecht doet. 

4 Voor of na?
Een heel menu nemen kan verleidelijk zijn, maar wil je gezond uit eten, dan kun je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om voor een voor- of hoofdgerecht te gaan. Of voor een hoofdgerecht en iets toe. Of nog beter natuurlijk: neem als toetje een kop thee of koffie.

5. Groen? Doen!  
Toegegeven, waar vroeger vooral vlees de hoofdrol speelde, verwerken steeds meer koks gezonde producten in hun gerechten. Toch niet genoeg groen op je bord? Vaak kun je ook een bijgerecht als salade of groenten van het seizoen bijbestellen.  

Op zoek naar Restaurants?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen