Recycle-tips voor thuis en op het werk

Met recyclen kun je de hoeveelheid afval en daarmee de impact op het milieu verminderen. Maar hoe moet je eigenlijk recyclen? Hier recycle-tips voor thuis en op het werk.

Eerst maar even wat uitleg. Waarom is recyclen ook alweer belangrijk?
1. Door het hergebruik  hoeven er minder nieuwe grondstoffen te worden gewonnen uit de aarde, wat op lange termijn de uitputting van natuurlijke hulpbronnen vermindert.
2. Recyclen helpt bij het verminderen van de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt. Daarmee hoeft er minder te worden verbrand, zodat ook de hoeveelheid broeikasgassen die vrijkomen afnemen.
3. Afval dat niet wordt gerecycled kan schadelijke chemicaliën bevatten die in de bodem en het water terechtkomen.  
4. Recyclen van materialen kost meestal minder energie dan het winnen van nieuwe grondstoffen. Dit komt doordat het winnen van nieuwe grondstoffen vaak gepaard gaat met uitgebreide processen zoals delven, transporteren en verwerken, terwijl recyclen van materialen vaak minder energie-intensief is.

Hoe moet je thuis recyclen?

Informeer bij je gemeente
Het is belangrijk om afval te scheiden in verschillende categorieën. Dit kan variëren van plastic, papier, glas, metaal, textiel, groenafval en meer. Het ingewikkelde is: het kan per gemeente verschillen. Informeer naar welke soorten afval bij jouw gemeente moeten worden gescheiden.

Welke afvalbakken?
Zorg voor afvalbakken om het afval te scheiden. Plaats deze op een handige plek, zoals de keuken of bijkeuken. Maak ze duidelijk herkenbaar. Het beste kun je ze duidelijk labelen, bijvoorbeeld met pictogrammen. Let ook op de grootte van de bakken: kies de juiste maat bakken om de hoeveelheid afval die je produceert op te vangen.

Maak het afval klein
Maak grotere stukken afval klein, zoals kartonnen dozen of plastic flessen. Zo bespaar je ruimte in de bakken en voorkom je dat ze snel vol raken. Maak er een gewoonte van. Het kan even wennen zijn om afval te scheiden, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Verminder afval
Probeer zoveel mogelijk afval te verminderen door minder plastic te kopen, herbruikbare tassen te gebruiken en minder voedsel te verspillen.

Hoe moet je op het werk recyclen?

Zet inzamelbakken neer
Plaats inzamelbakken voor papier, plastic en metaal op strategische plaatsen in het kantoor om het recyclen te vergemakkelijken. Plaats ze op een goed zichtbare plek, zodat medewerkers er gemakkelijk bij kunnen en er regelmatig aan worden herinnerd om recyclebaar afval weg te gooien. Plaats ze eventueel in de buurt van de reguliere afvalbakken, zodat iedereen snel en gemakkelijk kan kiezen tussen het weggooien van recyclebaar afval of gewoon afval.

Zichtbaarheid
Zorg voor duidelijke labels op de bakken die aangeven welk afval erin mag worden gedeponeerd, zodat medewerkers weten wat ze wel en niet in de bak kunnen gooien.

Minder papier
Gebruik papier dat is gemaakt van gerecycled materiaal. En stel de printer automatisch in op dubbel printen om papiergebruik te verminderen. Dubbel printen wordt dan vanzelf de standaard. Bevorder ook e-mails en digitale vergaderingen, in plaats van printen.

Recycle elektronica
Plaats speciale bakken voor elektronica-afval op kantoor en moedig medewerkers aan om hun oude apparaten hierin te plaatsen in plaats van ze weg te gooien.

Koffiebekers
Verminder het gebruik van plastic flessen en bekers door aardenwerken bekers in voorraad te hebben. Wel recyclen van de bekers? Koffiebekers zijn vaak niet recyclebaar vanwege de plastic voering. Gebruik daarom alleen bekers die worden gemaakt van duurzame materialen, zoals papier, karton of bamboe, en die van nature geen plastic bevatten. Sommige fabrikanten bieden ook koffiebekers aan die een biologisch afbreekbare of composteerbare coating hebben in plaats van een plastic coating.

Meer weten? Informeer bij een recyclebedrijf bij jou in de buurt.

Op zoek naar Recycling?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen