Parketvloeren zijn populair. Hoe kies je de juiste voor jouw huis?

Parketvloeren zijn tijdloos. Sterker nog, ze lijken populairder dan ooit. Maar hoe kies je welke parketvloer bij jouw huis past? En welke soorten zijn er? En hoe zit het met vloerverwarming en houten vloeren?

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Grote kans dat je hebt gekozen voor een parketvloer, want in ons land zijn houten vloeren onverminderd populair. De reden? Parketvloeren hebben een warme uitstraling, passen bij alle soorten interieurstijlen en hout is duurzaam en gaat lang mee als je het goed onderhoudt. Bovendien kunnen beschadigde delen van een parketvloer eenvoudig worden vervangen, wat de levensduur nog eens verlengt.

Welke stijl parketvloer kies je?

Belangrijkste vraag is om te bedenken welke stijl en uitstraling je wilt creëren met de parketvloer. Wil je een klassieke uitstraling, kies dan voor een donkerdere houtsoort met een grove nerf en noesten. Wil je juist een moderne uitstraling, kies dan voor een lichte houtsoort met een fijne nerf en weinig noesten. Ook de breedte van de planken kan een verschil maken in de uitstraling van de vloer. Smalle planken geven een klassieke uitstraling en brede planken een moderne uitstraling. Daarnaast heb je ook nog houten vloeren met patronen, zoals visgraat, dat zowel in een klassiek interieur als een modern interieur goed staat.

Houtsoort
Er zijn verschillende soorten hout die gebruikt worden voor parketvloeren. De meest voorkomende houtsoorten zijn eiken, grenen, merbau en teak. Eiken is de meest populaire houtsoort omdat het sterk en duurzaam is en een mooie nerf heeft. Grenen is zachter en heeft meer noesten, waardoor het een meer rustieke uitstraling heeft. Merbau is een harde houtsoort en heeft een mooie roodbruine kleur. Teak is ook een harde houtsoort en heeft een warme uitstraling.

Afwerking
En dan de afwerking van de parketvloer. Ook dat heeft invloed op het uiterlijk van je vloer. De meest voorkomende afwerkingen zijn lak, olie en hardwax. Lak is de meest slijtvaste afwerking en is daarom geschikt voor drukbezochte ruimtes. Olie geeft de vloer een natuurlijke uitstraling en is makkelijk bij te werken bij beschadigingen. Hardwax is een combinatie van lak en olie en geeft de vloer een natuurlijke uitstraling en is toch slijtvast.

Plaatsing
Bedenk ook waar je de parketvloer wilt plaatsen. Is het in een drukbezochte ruimte, zoals de hal of de woonkamer, dan is het verstandig om te kiezen voor een slijtvaste afwerking zoals lak. Is het in een slaapkamer, dan is een minder slijtvaste afwerking zoals olie geschikt. Ook de manier van plaatsing kan een verschil maken in de uitstraling van de vloer. Een visgraatpatroon geeft bijvoorbeeld een klassieke uitstraling en een blokpatroon een moderne uitstraling.

Onderhoud
Tot slot is het belangrijk om te bedenken hoeveel tijd en moeite je wilt steken in het onderhoud van de parketvloer. Lak is bijvoorbeeld slijtvast maar kan wel beschadigingen oplopen en moet dan op nieuwe worden gedaan. Olie is makkelijker bij te werken, maar het hout is wel iets kwetsbaarder voor vlekken dan bij lak. 

Welke soorten parketvloeren zijn er?

Massief houten parketvloeren
Massief houten parketvloeren zijn gemaakt van massief hout, wat betekent dat de vloerplanken uit één stuk hout zijn gesneden. Dit type vloer is duurzaam en gaat lang mee. Het is ook gemakkelijk te onderhouden en te repareren indien nodig. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten. Bijvoorbeeld: eikenhouten parketvloeren. Deze kan worden afgewerkt in verschillende kleuren en texturen om aan verschillende smaken en interieurstijlen te voldoen. Beukenhout is een zachte houtsoort die gemakkelijk te bewerken is en een gladde afwerking kan hebben. Beukenhouten parketvloeren hebben een lichte kleur en kunnen worden gebeitst om een rijkere kleur te krijgen. Kersenhout heeft een warme en rijke uitstraling en is populair voor parketvloeren in traditionele en klassieke interieurs. Notenhout heeft een donkere, rijke kleur en heeft een luxueuze uitstraling.

Multi-layer parketvloeren
Multi-layer parketvloeren zijn opgebouwd uit meerdere lagen hout en zijn daardoor minder gevoelig voor krimp en uitzetting dan massief houten parketvloeren. Deze vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen, waardoor je veel keuzemogelijkheden hebt.

Laminaat parketvloeren
Laminaat parketvloeren zijn een populaire en betaalbare optie. Ze zijn gemaakt van samengeperste vezels, bedekt met een fotoprint van hout en afgewerkt met een beschermlaag. Laminaat parketvloeren zijn duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, maar hebben niet dezelfde warme uitstraling als massief houten of multi-layer parketvloeren.

Fineerparketvloeren
Fineerparketvloeren zijn gemaakt van een dunne laag echt hout, die wordt verlijmd op een substraat van vezelplaat of multiplex. Ze zijn minder duur dan massief houten parketvloeren, maar hebben wel een grotere houtuitstraling dan bijvoorbeeld laminaat. Fineerparketvloeren zijn beschikbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen.

Bamboe parketvloeren
Bamboe parketvloeren zijn gemaakt van bamboe, een snelgroeiende en hernieuwbare grassoort. Bamboe parketvloeren zijn duurzaam en milieuvriendelijk en hebben een warme uitstraling. Bamboe parketvloeren zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Kurk parketvloeren
Kurk parketvloeren zijn gemaakt van kurk, een natuurlijk materiaal dat duurzaam, milieuvriendelijk en comfortabel aanvoelt. Kurk parketvloeren hebben een unieke uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Ze zijn ook geluiddempend en warmte-isolerend. 

Houten vloeren en vloerverwarming: gaat dat samen?

Een houten vloer en vloerverwarming zijn in principe met elkaar te combineren, maar er zijn wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. 

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat niet alle houtsoorten geschikt zijn voor vloerverwarming. Houtsoorten met een hogere volumieke massa, zoals bijvoorbeeld eikenhout, zijn over het algemeen beter geschikt dan houtsoorten met een lagere volumieke massa. Ook is het belangrijk om te kijken naar de dikte van de houten vloer. Hoe dunner de vloer, hoe beter de warmtegeleiding. 

Ten tweede moet de vloerverwarming goed worden aangelegd en afgestemd op de houten vloer. De vloerverwarming moet bijvoorbeeld niet te warm worden afgesteld, omdat dit kan leiden tot kromtrekken en scheuren in de houten vloer. Het is daarom aan te raden om een specialist in te schakelen die ervaring heeft met het combineren van een houten vloer en vloerverwarming.

Ten derde is het belangrijk om de luchtvochtigheid in de ruimte goed te reguleren. Een te droge lucht kan ervoor zorgen dat de houten vloer krimpt en scheurt, terwijl een te vochtige lucht kan leiden tot schimmelvorming en andere vochtproblemen. 

De keuze in parketvloeren is zo groot, dat je je het beste kunt laten adviseren door een professional op het gebied van parketvloeren. Daar kun je ook direct voorbeelden bekijken en vergelijken.

Op zoek naar Parketvloeren?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen