Osteopaat, chiropractor of manueel therapeut: wie kies je?

Waarvoor ga je met de lichamelijke klanten naar een osteopaat, chiropractor of manueel therapeut? We zetten de verschillen voor je op een rij.

Eerst maar even de overeenkomsten: alle drie de vormen zijn een vorm van manuele geneeskunde, waarbij de handen worden gebruikt om pijn te verminderen, de mobiliteit te verbeteren en de algemene gezondheid te bevorderen. Hoewel de drie beroepsgroepen dus op veel vlakken op elkaar lijken, zijn er ook belangrijke verschillen. Het belangrijkste verschil tussen de drie beroepen ligt in de filosofie die ze hanteren en de technieken die ze gebruiken. Een osteopaat richt zich op het herstellen van de functie van het hele lichaam, terwijl een manueel therapeut en een chiropractor zich meer richten op het herstellen van de functie van de gewrichten en de wervelkolom. Laat je eventueel adviseren en doorverwijzen door je huisarts. 

Osteopaat 

Wat is het?
Osteopatie is een holistische geneeskundige benadering, gericht op het verbeteren van de mobiliteit van het lichaam, door middel van het manipuleren van de spieren, botten en gewrichten. Osteopaten geloven dat het lichaam een zelfhelend mechanisme heeft. Niet alleen de specifieke klachten van een patiënt worden behandeld, want een osteopaat richt zich ook op het verhelpen van de oorzaak van de klachten.

Wat voor soort technieken?
Osteopaten gebruiken handmatige technieken, zoals manipulaties, mobilisaties en massage om het lichaam te behandelen. Bij manipulatie gebruikt de osteopaat zijn handen om het bewegingsbereik van gewrichten, spieren en andere weefsels te vergroten. Bij mobilisatie worden door middel van zachte bewegingen de gewrichten en weefsels bewogen om hun bewegingsbereik te verbeteren. Myofasciale technieken richten zich op het losmaken van spieren en het stimuleren van de bloedcirculatie. Craniosacrale technieken: Deze technieken richten zich op het losmaken van spanningen in de schedel en de wervelkolom, om de functie van het centrale zenuwstelsel te verbeteren.

Voor welke klachten?
Osteopathie kan worden gebruikt bij verschillende aandoeningen, zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, slaapproblemen en stress. Een osteopaat kan ook helpen bij het verbeteren van de algemene gezondheid en het welzijn van een persoon door het stimuleren van het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Chiropractor 

Wat is het?
Een chiropractor richt zich op het manipuleren van de wervelkolom en het bewegingsapparaat, om pijn te verminderen en de algemene gezondheid te bevorderen. Chiropractie gaat uit van het idee dat de wervelkolom en het zenuwstelsel de sleutel zijn tot een goede gezondheid en dat blokkades in de wervelkolom kunnen leiden tot gezondheidsproblemen elders in het lichaam.

Wat voor soort technieken?
Een chiropractor gebruikt verschillende handmatige technieken, zoals manipulatie van de wervelkolom. Een snelle, gecontroleerde kracht wordt uitgeoefend op een specifiek gewricht om de normale beweging te herstellen en pijn en beperkingen te verminderen. Mobilisatie is een zachtere techniek, waarbij de chiropractor langzaam en herhaaldelijk druk uitoefent op een gewricht om de beweging te herstellen. Bij triggerpointtherapie worden drukpunten in de spieren behandeld om spanning en pijn te verminderen.

Voor welke klachten?
Chiropractors behandelen voornamelijk rugklachten, nekpijn en hoofdpijn, maar ook andere klachten zoals spijsverteringsproblemen en slaapstoornissen. 

Manueel therapeut 

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in manuele therapie. Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie waarbij handmatige technieken worden gebruikt om de mobiliteit van de gewrichten en de spieren te verbeteren. Een manueel therapeut richt zich op het verhelpen van specifieke klachten en de oorzaken daarvan.

Wat voor soort technieken?
Manueel therapeuten gebruiken verschillende handmatige technieken, zoals manipulaties en mobilisaties, om de gewrichten en spieren te behandelen. Dit zijn zachte bewegingen die de gewrichten helpen bewegen en meer ruimte creëren. Soft tissue technieken zijn technieken die zich richten op de spieren, pezen en andere zachte weefsels rondom het gewricht. Hierbij kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van massage, triggerpointtherapie en rekoefeningen. Oefentherapie, ten slotte, is een belangrijk onderdeel van de behandeling om de kracht, mobiliteit en stabiliteit van de betreffende gewrichten te verbeteren.

Welke klachten?
Manuele therapie kan effectief zijn bij verschillende klachten aan het bewegingsapparaat, met name bij klachten aan de wervelkolom en de gewrichten van armen en benen. Enkele voorbeelden van klachten waarbij manuele therapie kan worden toegepast zijn: lage rugklachten, nekklachten, zoals een stijve nek of whiplash, hoofdpijnklachten, met name spanningshoofdpijn en migraine, schouderklachten, tennis- of golfelleboog, heupklachten, zoals artrose of beperkingen in de beweging en knieklachten, zoals meniscusletsel of instabiliteit.


Op zoek naar Osteopaten?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    Wat kost een Loodgieter gemiddeld?

    Maart 28, 2024
    De Financiële Gids voor het Inschakelen van een Loodgieter in Amsterdam

    De Dynamische Wereld van Hypotheekrentes

    Januari 4, 2024
    Huidige Hypotheek Rentestanden 2024: Stijging of daling

    Hoe vaak moet je op medische controle?

    Januari 18, 2024
    Leer hoe vaak regelmatige gezondheidscontroles worden aanbevolen om proactief voor je welzijn te zorgen.