Deze kantoorbenodigdheden dragen bij aan een gezonde werkomgeving

Veel mensen brengen het grootste deel van hun dag zittend door achter een bureau. Met alle problemen van dien: rugklachten, nekpijn, oogbelasting en RSI. Gelukkig zijn er ergonomische kantoorbenodigdheden die de juiste houding en comfort bevorderen.

Ergonomische stoel

Een van de belangrijkste onderdelen van de ergonomische werkplek is de stoel. Een ergonomische stoel is ontworpen om de natuurlijke kromming van de wervelkolom te ondersteunen en zorgt voor een goede zithouding. Denk aan een verstelbare rugleuning, armleuning en zithoogte. Werknemers kunnen zo zelf de stoel aanpassen aan hun individuele behoeften. Een goede ergonomische stoel bevordert een gezonde bloedcirculatie, vermindert de druk op de onderrug en minimaliseert de belasting van de spieren.

Polssteunen en toetsenbordmatten

Veel mensen die langdurig typen kunnen last krijgen van pols- en handklachten, zoals carpaal tunnelsyndroom. Polssteunen en toetsenbordmatten zijn hulpmiddelen die specifiek zijn ontworpen om de polsen te ondersteunen en onnodige spanning te verminderen tijdens het typen. Deze accessoires helpen de handen en polsen in een neutrale positie te houden, waardoor de druk op de gewrichten wordt verminderd en het risico op blessures wordt verkleind.

Monitorverhogers en ondersteuning

Een andere belangrijke factor bij het creëren van een ergonomische werkplek is de positie van de monitor. Een monitor op de verkeerde hoogte kan leiden tot nek- en oogbelasting. Het gebruik van monitorverhogers en verstelbare monitorarmen kan helpen om de monitor op de juiste hoogte en kijkhoek te plaatsen, zodat je al comfortabel kan werken zonder onnodige spanning op de nekspieren. Bovendien kunnen laptophouders en documenthouders worden gebruikt om een juiste lichaamshouding te bevorderen en de belasting van de nek en ogen te verminderen.

Verstelbare bureau's

Statische houdingen kunnen bijdragen aan vermoeidheid en spierbelasting. Verstelbare bureaus, ook bekend als zit-sta-bureaus, bieden de mogelijkheid om je werkhouding gedurende de dag af te wisselen tussen zitten en staan. Afwisselend zitten en staan kan de bloedsomloop stimuleren, de energieniveaus verhogen en rugklachten verminderen.

Ergonomische muis

Ergonomische muizen hebben een ergonomische vorm die de hand in een meer ontspannen positie plaatst, zoals een verticale of licht hellende hoek. Dit kan de belasting op de pols en onderarm verminderen en de kans op blessures verminderen. Bovendien hebben ze vaak extra functies en aanpassingsmogelijkheden om aan individuele behoeften te voldoen. Denk aan programmeerbare knoppen hebben, instelbare gevoeligheid en scrollwielen.

Ergonomische voetensteun

Een ergonomische voetensteun is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om de houding en het comfort te verbeteren tijdens het zitten. Het is ontworpen om de voeten te ondersteunen en de belasting op de benen en de onderrug te verminderen. Het is in hoogte verstelbaar, zodat je de positie kunt aanpassen aan je individuele behoeften en de hoogte van je stoel. Ook biedt het een stabiel oppervlak om je voeten op te plaatsen, waardoor je de druk op de onderbenen vermindert en de bloedcirculatie bevordert.

Speciale verlichting

Het doel van ergonomische verlichting is om voldoende en goed verdeeld licht te bieden, rekening houdend met factoren zoals helderheid, kleurtemperatuur, schittering en contrast. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om voldoende helderheid te hebben om vermoeidheid van de ogen te voorkomen en de concentratie te bevorderen. Ook de kleurtemperatuur kan een grote invloed hebben op de werkomgeving. Over het algemeen wordt aanbevolen om verlichting met een neutrale of koele kleurtemperatuur te gebruiken, zoals daglicht (5000-6500 Kelvin). Maar probeer vooral zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten in de werkruimte.

Ruisonderdrukkende koptelefoon

Een ruisonderdrukkende koptelefoon, ook wel bekend als noise-cancelling koptelefoon, is een type koptelefoon dat omgevingsgeluiden reduceert of volledig blokkeert, waardoor je ongestoord kunt werken. Deze koptelefoons maken gebruik van actieve ruisonderdrukkingstechnologie, waarbij microfoons omgevingsgeluiden opvangen en deze vervolgens tegenfaseren om het geluid te neutraliseren.


Vraag eventueel advies bij een leverancier van kantoorbenodigdheden bij jou in de buurt.

Op zoek naar Kantoorbenodigdheden?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen