Gordijnen laten maken doe je zo

Als je gordijnen wilt laten maken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hier alle ins en outs op een rij. 

Stijl en ontwerp

Bedenk eerst welke stijl en ontwerp je wilt voor je gordijnen. Overgordijnen zijn vaak gemaakt van zwaardere stoffen en kunnen zowel licht doorlatend als verduisterend zijn. Afhankelijk van welke functie ze hebben. Gordijnen kun je eventueel ook voeren om ze verduisterend te maken. Vitrage is een lichte, doorschijnende stof die veel natuurlijk licht binnenlaat. In between gordijnen vallen qua dichtheid en doorschijnendheid tussen overgordijnen en vitrage in. Ze bieden enige privacy terwijl ze toch wat licht binnenlaten.

Rails of roedes?

Er zijn verschillende soorten rails die je kunt kiezen voor gordijnen, afhankelijk van je voorkeuren en de specifieke vereisten van je raamdecoratie. Een gordijnroede is een stijve, horizontale stang die aan de muur of het plafond wordt bevestigd. Deze stangen kunnen eenvoudig worden gecombineerd met ringen, haken of lussen om de gordijnen aan op te hangen. Gordijnrails met runners hebben ingebouwde gleuven waarin de runners kunnen bewegen, waardoor je de gordijnen soepel kunt openen en sluiten. Gordijnrails met koordbediening hebben een koordsysteem waarmee je de gordijnen kunt openen en sluiten door aan het koord te trekken. Met elektrische bedieningkan overigens ook.

Metingen

Voordat je de stof aanschaft is het belangrijk dat je metingen hebt van de ramen. Dat is nog best een nauwkeurig werkje. Het is gebruikelijk om gordijnen iets breder te maken dan het raam zelf. Een veelgebruikte richtlijn is om de breedte van het raam met 1,5 tot 2 keer te vermenigvuldigen, afhankelijk van de gewenste hoeveelheid stof. Als je bijvoorbeeld een raam van 100 cm breed hebt, kun je gordijnen kiezen met een totale breedte van 150 cm tot 200 cm. Voeg extra stof toe voor zomen en plooien: Voor een betere afwerking en om plooien te creëren, is het gebruikelijk om extra stof toe te voegen aan de lengte van de gordijnen. Voeg meestal 10-15 cm toe aan de hoogte om rekening te houden met zomen en plooien.

Budget

Bepaal je budget voordat je gordijnen laat maken. De kosten kunnen behoorlijk variëren, afhankelijk van de stof, de afwerking en de complexiteit van het ontwerp. Houd rekening met zowel de kosten van de stof als de kosten van het maakwerk. Voor de uitstraling en de kwaliteit van de gordijnen kan het nogal eens uitmaken waar je ze laat maken. 

Tijdlijn

Bespreek de verwachte tijdlijn met de gordijnmaker. Het maken van gordijnen kan enige tijd in beslag nemen, vooral als er maatwerk bij betrokken is. Zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant, vooral als je de gordijnen voor een specifieke gelegenheid nodig hebt. Bij een profesionele gordijnatelier kun je soms ook vragen of ze de gordijnen voor je ophangen.

Onderhoudsinstructies

Vraag altijd naar de onderhoudsinstructies voor de gordijnen. Verschillende stoffen vereisen verschillende soorten reiniging en onderhoud. Verwijder sowieso regelmatig stof, bijvoorbeeld met een plumeau. Als de gordijnen kwetsbaar zijn of als je ze niet wilt wassen, kun je ze laten stomen. Stomen helpt om vuil en geurtjes te verwijderen zonder de gordijnen nat te maken. Behandel eventuele vlekken zo snel mogelijk. Dep voorzichtig met een schone doek en een mild reinigingsmiddel. Test het reinigingsmiddel altijd op een onopvallende plek voordat je het op de hele gordijnstof gebruikt.

Zoek een professioneel gordijnatelier bij jou in de buurt.

Op zoek naar Gordijnenateliers?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    Ontstoppingsdienst in Amsterdam

    Maart 12, 2024
    Ontdek de Beste Ontstoppingsdiensten in Amsterdam met GoudenGids. Zelf Uw Afvoer Ontstoppen: Tips van Experts

    Hoe vaak moet je op medische controle?

    Januari 18, 2024
    Leer hoe vaak regelmatige gezondheidscontroles worden aanbevolen om proactief voor je welzijn te zorgen.

    Tips om je tuin of terras duurzaam te maken

    Januari 18, 2024
    Hier zijn enkele boeiende tips om een tuin of terras te creëren terwijl je tegelijkertijd onze planeet beschermt.