Isolatieglas in je ramen? 10 soorten op een rij

Vroeger had je enkelglas en dubbelglas. Tegenwoordig kun je kiezen uit heel veel soorten isolatieglas. Welke zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen?

1 Dubbelglas (luchtgevuld)
Enkelglas bestaat uit één glasplaat en isoleert nauwelijks. Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende ruimte met lucht, de spouw. De spouw zorgt voor de isolerende werking. Dit met luchtgevulde isolatieglas is inmiddels een oudere generatie.

2 HR
HR glas is de afkorting voor hoog-rendements glas. Waar voorheen luchtgevuld isolatieglas de norm was, is dat tegenwoordig gasgevuld HR dubbelglas. Gasvulling isoleert beter dan luchtvulling. Ook wordt een transparante metaalachtige HR-coating op het glas aangebracht, dat de warmte uit de woning weerkaatst, zodat de warmte niet naar buiten verdwijnt.

3 HR+, HR++
De spouwbreedte maakt de classificatie HR, HR+ of HR++. Hoe meer plusjes, hoe beter de isolatie. Ter vergelijk: HR = 7 of 10 mm spouwbreedte, HR+ = 12 mm spouwbreedte, HR++ = 13 of 15 mm spouwbreedte.

4 Triple glas (HR +++)
Triple glas is een isoleert nog iets beter dan HR++, maar het is dikker en past meestal niet in bestaande kozijnen. Daardoor moet je – indien je je huidige glas in bestaande ramen wilt vervangen - ook je kozijnen mee vervangen.

5 Vacuümglas
Dit is een speciaal soort dubbel glas dat net zo goed isoleert als triple glas, maar veel dunner is. Het is wel een stuk duurder dan HR++ glas of triple glas. Voor monumenten of beschermd stadsgezicht is het een alternatief voor monumentenglas.

6 Voorzetglas
Met een voorzetraam maak je op een eenvoudige manier 'dubbel glas' van bestaand enkel glas. Het voorzetraam wordt aan de binnen- of buitenkant geplaatst tegen een bestaand houten raamwerk of in een stalen kozijn, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat.

7 Monumentenglas
Voor monumentale panden is er speciaal isolatieglas: monumentenglas. Dit ziet eruit als oud glas en is vrij dun zodat het in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Er is enkel en dubbel monumentenglas.

8 Glas-in-lood
Glas-in-lood kun je ook isoleren, en wel op twee manieren: met een voorzetraam of door het tussen dubbelglas te zetten. Die laatste – dus glas-in-lood in dubbelglas - is de meest effectieve manier, maar bewerkelijk.

9 Slimme ramen
Er zijn meerdere ‘slimme ramen’ in ontwikkeling. Zo heeft TNO met partners bijvoorbeeld isolatieglas ontwikkeld dat schakelt van infraroodlicht doorlatend naar blokkerend, zodra er direct zonlicht op het raam valt en de omgevingstemperatuur boven de 20°C ligt.

10 Functioneel glas
Naast bovengenoemde soorten heb je ook glas met specifieke functies, zoals zonwerend glas (met een zonwerende coating), brandwerend glas (brandvertragend), inbraakwerend glas (met inbraakwerende folie) en veiligheidsglas (extra sterk).

Glaszetter
Een professionele glaszetter kan je advies op maat geven en vertellen welk soort isolatieglas bij jouw woning en ramen past.

Wat doet een glaszetter?

Een glaszetter is een vakman die alle werkzaamheden verricht rondom het plaatsen van nieuwe ruiten. Een glaszetter snijd de oude ruiten los en haalt deze uit het kozijn.

Wat is isolatieglas precies?
Welke soorten isolatieglas zijn er?
Op zoek naar Glas?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    De Dynamische Wereld van Hypotheekrentes

    Januari 4, 2024
    Huidige Hypotheek Rentestanden 2024: Stijging of daling

    Hoe kies je in Nederland de geschikte accountant voor je zaak?

    Januari 18, 2024
    Leer waar je op moet letten bij het selecteren van een professionele accountant die aansluit bij de specifieke behoeften van jouw onderneming.

    Tips om je tuin of terras duurzaam te maken

    Januari 18, 2024
    Hier zijn enkele boeiende tips om een tuin of terras te creëren terwijl je tegelijkertijd onze planeet beschermt.