Tips van de dierenarts: veilige feestdagen voor je huisdier

In december valt er van alles te vieren, maar dat geldt niet voor je huisdier. Sterker nog, het kan zelfs gevaarlijk zijn. Dierenarts Carla Graver, van Dierenartsenpraktijk Hoogeveen, vertelt waarom en geeft tips.

Vertel, waarom kunnen de feestdagen gevaarlijk zijn voor je huisdier?
“Het begint al met de kerstboom, waarvan de naalden giftig zijn. Een huisdier zal ze niet zo snel eten, maar als je een kerstboom hebt met kluit die je water geeft, en je huisdier drinkt daarvan, kan het maag- of darmklachten krijgen. Waar je ook mee moet oppassen zijn de kerstballen. Het is verleidelijk voor honden en katten om daar mee te willen spelen. Maar ze kunnen de kleinere balletjes ook inslikken, wat verstopping veroorzaakt. In het ergste verval moet je huisdier dan worden geopereerd.”

Je hoort ook wel dat chocolade giftig is. Klopt dat?
“Ja, chocolade is heel giftig voor dieren. Hoe puurder, hoe giftiger. Een kat zal het niet zo snel nemen, maar een hond vaak wel. Het kan de hartspier aantasten en maagklachten veroorzaken, ze kunnen er echt aan overlijden. Je moet er dus absoluut op letten. En gebeurt het onverhoopt wel, bel dan direct de dierenarts. Je huisdier zelf proberen te laten braken wordt afgeraden, want dat kan ook misgaan.”

Hoe zorg je dat je huisdier minder last heeft van vuurwerk?
“Vuurwerk is voor de meeste huisdieren een drama. Het is erg stressvol. Probeer ze er daarom van te voren al aan te laten wennen. Bijvoorbeeld met de Tinley gedragstherapie CD.  Door deze steeds wat harder te zetten, en vervolgens te belonen als je huisdier niet reageert, kun hij er aan wennen.
Sowieso is het goed om zelf ook niet angstig te reageren. Dat kan overslaan. Probeer je huisdier gerust te stellen met een klopje of een aai. Doe de radio aan, geef wat lekkers ter afleiding en doe eventueel de gordijnen dicht. Daarnaast is het ook belangrijk om je huisdier binnen te houden.”

En als de stress blijft?
“Soms zijn dieren zó bang, dan helpt alleen medicatie. Bijvoorbeeld natuurlijke producten bij lichte angsten. Of wat zwaardere medicijnen, die angst-dempend werken. Maar ik zou dat alleen in het uiterste geval gebruiken. Bespreek eventueel met je dierenarts wat het beste kan werken.”

Welke tips heb je voor kleinere huisdieren of juist grote als paarden bijvoorbeeld?
“Paarden moet je vroeg op stal doen, laat ze niet in het weiland staan, en doe de radio aan in de stal. Voor kleine huisdieren zoals konijnen en cavia’s: haal ze binnen en zet konijnen, die je niet te lang binnen mag houden, bijvoorbeeld in de schuur of garage.”


Tips op een rij:

Kerst:
-  Houd chocola uit de buurt, dus liever geen schaaltje met bonbons op de salontafel bijvoorbeeld (indien toch ingenomen, direct de dierenarts bellen)
- Zorg dat je huisdier niet kan drinken van de kerstboombak.
- Laat geen (kleine) kerstballen rondslingeren en zorg dat ze goed vastzitten of hang ze hoog genoeg.

Oud & Nieuw:
- Houd je huisdier binnen, eventueel met de gordijnen dicht.
- Doe de radio aan ter afleiding.
- Stel je dier regelmatig gerust met een klopje, aai of wat lekkers.
- Laat hem van te voren wennen met behulp van een CD voor gedragstherapie.
- In het uiterste geval: overleg met je dierenarts over gepaste medicatie.

Voor advies, ga op zoek naar een dierenarts bij jou in de buurt

Op zoek naar Dierenartsen en -klinieken?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen