Print it! Van inktjet-, laser- tot 3D-printer: wat zijn de verschillen?

Of je nou zakelijk of thuis wilt kunnen printen, of bij een printservice: er is veel mogelijk. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? En van inktjetprinter tot laserprinter: wat kies je wanneer?

Printers hebben de afgelopen decennia een ongelooflijke evolutie doorgemaakt. Van de eenvoudige matrixprinters tot inktjetprinter en lasergeavanceerde multifunctionele apparaten, de mogelijkheden op het gebied van printtechnologie zijn enorm gegroeid. Een van de meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van printers is de mogelijkheid om te kunnen afdrukken zonder dat je fysiek verbonden hoeft te zijn met de printer. Handig, want zo kun je printen vanaf verschillende apparaten in hetzelfde netwerk. Ook handig: moderne printers ondersteunen tegenwoordig verschillende mobiele afdrukstandaarden zoals Apple AirPrint, Google Cloud Print en Mopria Print Service. Hierdoor kun je rechtstreeks vanaf je mobiele apparaat documenten, foto's en webpagina's afdrukken zonder tussenkomst van een computer.

Handige functionaliteiten:

Dubbelzijdig afdrukken
Veel printers zijn nu uitgerust met automatische duplexfunctionaliteit, waardoor dubbelzijdig afdrukken een eenvoudige taak is geworden. Met deze functie kunnen documenten automatisch aan beide zijden van het papier worden afgedrukt, wat papier bespaart en de efficiëntie verhoogt.

Cloud Printing
Cloud Printing stelt gebruikers in staat om documenten af te drukken die zijn opgeslagen in cloudopslagdiensten zoals Google Drive, Dropbox en OneDrive. Dit betekent dat je vanaf elke locatie met internetverbinding documenten kunt afdrukken zonder dat je ze fysiek op je computer hoeft te hebben.

All-in-One functionaliteit
Moderne printers bieden vaak meer dan alleen afdrukken. Veel printers zijn uitgerust met all-in-one-functionaliteit, waardoor je kunt scannen, kopiëren en faxen vanaf hetzelfde apparaat. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar ook kosten, omdat je geen aparte apparaten nodig hebt voor elk van deze taken.

Draadloos afdrukken vanaf USB-flashstations en geheugenkaarten
Printers zijn tegenwoordig in staat om rechtstreeks af te drukken vanaf USB-flashstations en geheugenkaarten. Dit is handig als je snel foto's of documenten wilt afdrukken zonder dat je een computer nodig hebt om de bestanden over te zetten.

Milieuvriendelijkheid
Veel moderne printers hebben milieuvriendelijke functies, zoals automatisch dubbelzijdig afdrukken om papier te besparen, energiebesparende slaapstanden en het gebruik van milieuvriendelijke inkten. Deze functies dragen bij aan duurzaam printen en verminderen de ecologische voetafdruk.

Welke soorten printers zijn er?

De keuze in printers is reuze. Dit zijn de meest voorkomende:

Inktjetprinter: Dit is een populaire keuze voor thuis- en kantoorgebruik. Inktjetprinters gebruiken vloeibare inkt die op het papier wordt gesproeid om tekst en afbeeldingen te produceren. Ze zijn compact, meestal betaalbaarder dan laserprinters en ze kunnen in hoge kwaliteit afdrukken produceren, vooral bij het afdrukken van kleurrijke afbeeldingen en foto's.
Een nadeel van een inkjetprinter is dat de inkt relatief duur kan zijn. Daarnaast hebben inkjetprinters de neiging om langzamer te printen in vergelijking met bijvoorbeeld laserprinters. Dit komt doordat inkjetprinters de inkt in kleine druppeltjes op het papier spuiten, wat meer tijd in beslag neemt dan de snelle beweging van een laserprinter.

Laserprinter: Laserprinters zijn geschikt voor zowel thuis- als zakelijk gebruik. Ze maken gebruik van een laserstraal om elektrostatisch geladen tonerpoeder op het papier te smelten en zo tekst en afbeeldingen te creëren. Laserprinters zijn vaak sneller dan inktjetprinters en bieden scherpere afdrukresultaten.
Een nadeel  is dat de vervangende tonercartridges duur zijn. Een ander nadeel van laserprinters is dat ze meer ruimte innemen dan inkjetprinters.

All-in-one printer: Dit type printer combineert functionaliteiten zoals afdrukken, kopiëren, scannen en soms ook faxen in één apparaat. Het biedt gemak en ruimtebesparing, omdat je met slechts één apparaat meerdere taken kunt uitvoeren.
Een nadeel kan zijn dat all-in-one printers compromissen sluiten op het gebied van kwaliteit. En omdat all-in-one printers verschillende functies combineren, kunnen ze gevoeliger zijn voor storingen en defecten.

Fotoprinter: Fotoprinters zijn speciaal ontworpen om hoogwaardige foto's af te drukken. Ze bieden vaak extra functies zoals de mogelijkheid om rechtstreeks vanaf een geheugenkaart of digitale camera af te drukken, en ze kunnen gebruikmaken van speciale inkten en papieren om levendige en duurzame foto's te produceren.
Nadeel van een fotoprinter is dat het afdrukken van foto's relatief duur kan. Daarnaast hebben fotoprinters soms een lagere afdruksnelheid dan reguliere printers, omdat ze vaak zorgvuldiger en met meer precisie afdrukken om een hoge beeldkwaliteit te garanderen.

3D-printer: In tegenstelling tot traditionele printers die platte afdrukken maken, kunnen 3D-printers driedimensionale objecten maken door laag voor laag materiaal toe te voegen. Ze worden vaak gebruikt voor prototyping, productie van onderdelen en in de creatieve industrie.
Een nadeel van een 3D-printer is dat het proces traag kan zijn. Het kan veel tijd kosten om een object laag voor laag op te bouwen, vooral als het om complexe en gedetailleerde ontwerpen gaat.

Een eigen printer in huis is handig. Zoek naar een printerleverancier bij jou in de buurt.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je bestanden te laten printen bij een copy- en printservice.

Op zoek naar Copy- en printservice?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen