Warmtepomp: ook iets voor jou?

Je woning verduurzamen? Misschien is een warmtepomp wat voor jou. Deze werkt niet op gas, waardoor je energierekening lager zal zijn. Warmtepomp nog een brug te ver? Je kunt ook denken aan een hybride warmtepomp.  

Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke manier je woning verwarmen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van warmte uit de lucht of bodem. Je kunt de werking vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en die afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte en geeft die binnenshuis af. Daarvoor hoeft de buitenlucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de bron halen als die koud is.

Is jouw huis redelijk tot goed geïsoleerd? Ga dan voor een volledig elektrische warmtepomp. Hiermee kun je helemaal van het gas af. Woon je in een ouder huis dat niet volledig geïsoleerd is? Dan kun je voor een hybride warmtepomp kiezen. Deze verwarmt voor een groot deel van het jaar je huis, maar als het buiten koud is heb je een cv-ketel nodig die bijspringt.

Tip: is jouw cv-ketel 12 jaar of ouder? Zoek dan nu alvast uit of je huis geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp. Of vraag advies aan een expert.

Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een verlengstuk van je cv-ketel. Je kunt het vergelijken met een airco. Die haalt warmte uit de lucht en maakt hier koele lucht van. Ook een hybridepomp haalt warmte uit de lucht maar maakt er warm water van. Het apparaat warmt water op met de buitenlucht en brengt dat naar je cv-ketel, waar het gebruikt wordt om de centrale verwarming te verwarmen. Dit doet hij met elektriciteit, zodat je ketel minder aardgas verbruikt. Je hebt in huis dus dezelfde warmte, maar dan elektrisch opgewekt in plaats van via gasverbranding.

Plaatsing van de warmtepomp  
Een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp op buitenlucht hebben een buitenunit. Net als de airco maakt deze geluid. Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe meer geluid de ventilator in de buitenunit produceert. Kies voor een warmtepomp met een zo laag mogelijk geluidsvermogen. Wat betreft de plaatsing van de warmtepomp: ook kan je de buitenunit op een slimme plek plaatsen en er een geluidsdempende kast omheen zetten. Volledig elektrische warmtepompen die de bodem of PVT-panelen als bron hebben, maken weinig tot geen geluid. En vraag vooraf of de installateur vooraf controleert of het geluid van de buitenunit binnen de wettelijke geluidsnorm blijft.

Vergunning nodig?
Voor het installeren en plaatsen van een warmtepomp heb je normaal gesproken geen vergunning nodig. Als je in een monument of beschermd stadsgezicht woont, heb je vaak wel een omgevingsvergunning nodig. Een melding is wel nodig in het kader van het Besluit lozen buiten inrichtingen. Check jouw situatie op www.omgevingsloket.nl. De gemeente wijst interferentiegebieden aan. Wil je in zo’n interferentiegebied een bodem-waterwarmtepomp plaatsen, dan is mogelijk een eenvoudige vergunning nodig (een zogenaamde OBM-vergunning). Of dit het geval is, kun je checken met de WKO-bodemenergietool.

Kies bij het aanschaffen van een warmtepomp voor een vakbekwaam installatiebedrijf bij jou in de buurt.  

Op zoek naar Centrale verwarming - installatie en onderhoud?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen