Slaap zacht! Of liever hard? Zo vind je het matras dat bij je past

De een wil graag een hard matras. De ander zacht. En misschien heb je het snel te warm, dus wil je een materiaal dat goed ventileert. Hier tips om het perfecte matras te kiezen.

1. Stevigheid
Niet iedereen wil een even hard matras. Het is maar net wat je lekker vindt. Of wellicht heb je rugklachten, en ben je gebaat bij een wat harder matras. En ook goed om te weten: over het algemeen hebben rugslapers een steviger matras nodig dan zijslapers. Let in ieder geval bij het kiezen voor een matras op deze factoren:  
- Een hogere densiteit betekent dat er meer schuim is gebruikt om de matras te maken, waardoor de matras over het algemeen steviger en duurzamer is. Een lagere densiteit betekent dat er minder schuim is gebruikt, waardoor de matras zachter en minder duurzaam kan zijn.
- De dikte: dikkere matrassen zijn vaak steviger dan dunne matrassen.
- Materialen zoals traagschuim kunnen een steviger gevoel geven dan bijvoorbeeld veren.

Goed om rekening mee te houden bij het kiezen van een matras: een matras mag niet te hard zijn, omdat dit drukpunten kan veroorzaken en ongemak kan veroorzaken tijdens het slapen.

2. Materiaal
Er zijn veel verschillende soorten matrasmaterialen, waaronder schuim, latex, veren en hybriden. Elk materiaal heeft zo zijn eigen unieke voordelen en nadelen, dus kies een materiaal dat bij je past. Hier de meest voorkomende:
-Schuimrubber: populair materiaal voor matrassen vanwege zijn veerkracht en ondersteunende eigenschappen. Er zijn verschillende soorten schuimrubber, waaronder traagschuim en latexschuim. Traagschuim heeft de eigenschap dat het zich aanpast aan het lichaam door te reageren op lichaamswarmte en druk, waardoor het een gevoel van gewichtloosheid kan creëren. Latexschuim heeft een veerkrachtige en ondersteunende eigenschap en biedt een meer algemene drukverdeling. Latex voelt over het algemeen wat koeler aan.
-Veren: worden vaak gebruikt vanwege hun goede ondersteuning en duurzaamheid. De ondersteuning wordt geboden door een netwerk van veren in de kern van de matras. Er zijn verschillende soorten verenmatrassen, waaronder pocketvering en bonellvering.
-Natuurlijke materialen: zoals katoen, wol, paardenhaar en zijde. Deze materialen bieden een zachte, ademende en natuurlijke slaapervaring.
-Hybride materialen: een combinatie van verschillende materialen, zoals schuimrubber en veren.

3.  Warmte
Als je het snel warm hebt tijdens het slapen, is het beter om voor een matras te kiezen dat goed ventileert. Matrassen die niet goed ventileren, zijn vooral matrassen gemaakt van synthetische materialen. Die hebben de neiging om warmte vast te houden en vocht niet goed af te voeren. Matrassen met een hoge dichtheid zijn meestal steviger en hebben daardoor ook minder luchtcirculatie. Daarnaast is het belangrijk om je matras op tijd te vervangen, want een oud matras kan verslechteren en ventileert niet meer zo goed als toen het nieuw was.

Matrassen die erom bekend staan dat ze goed ventileren zijn:
-Latex matrassen: latex is een natuurlijk materiaal dat van nature goed ventileert en lucht doorlaat. Dit zorgt voor een goede luchtstroom en vochtafvoer.
-Hybride matrassen: combineren vaak verschillende materialen, zoals veren en schuim, om een ​​goede ventilatie en luchtstroom te bieden.
-Pocketvering matrassen: die hebben individueel verpakte veren, waardoor lucht gemakkelijk door de matras kan circuleren en warmte kan worden afgevoerd.
-Schuimmatrassen met open celstructuur: sommige schuimmatrassen, zoals traagschuim, hebben een open celstructuur waardoor lucht kan circuleren en vocht kan worden afgevoerd.
-Natuurlijke vezelmatrassen: gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen, wol of bamboe bieden goede ventilatie en vochtafvoer.

Let wel: ventilatie en luchtstroom zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit en dichtheid van het materiaal en de constructie van de matras. Dus vraag ernaar bij een specialist.

4. Uitproberen
Probeer altijd een matras uit voordat je het koopt. Ga erop liggen en voel of het comfortabel is en de juiste mate van ondersteuning biedt. Een goede beddenspecialist zal je de mogelijkheid bieden om het matras uit te proberen voordat je het koopt.

Op zoek naar Bedden en matrassen?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen

    De Dynamische Wereld van Hypotheekrentes

    Januari 4, 2024
    Huidige Hypotheek Rentestanden 2024: Stijging of daling

    Wat zijn de voordelen van professionele tuinaanleg?

    Januari 18, 2024
    Lees hier hoe professionele hulp bijdraagt aan een prachtige en functionele tuin die voldoet aan al je wensen.

    Hoe kies je in Nederland de geschikte accountant voor je zaak?

    Januari 18, 2024
    Leer waar je op moet letten bij het selecteren van een professionele accountant die aansluit bij de specifieke behoeften van jouw onderneming.