Zoek de verschillen: welk brood koop je bij de bakker?

Brood is er in oneindig veel soorten, maar wat zijn nou eigenlijk precies de verschillen? We geven de verschillende soorten brood die je bij de bakker koopt op een rij. Plus: hoe kun je brood het beste bewaren?

Van elke graansoort kan je meel maken voor brood. Tarwe wordt in ons land daarvoor het meest gebruikt. Maar ook spelt, haver, rogge of gerst bijvoorbeeld. Elke graansoort heeft zo z’n eigen toepassing en eigen karakter. Wat ze wel gemeen hebben: ze bevatten vezels en mineralen, wel zo gezond dus. In de basis wordt brood gemaakt van vier ingrediënten: (volkoren)meel of bloem, water, rijsmiddel (meestal gist) en zout.

1. Zuurdesembrood
Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een papje van meel of bloem met water dat uren, soms dagen rijst. In dat papje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk. Vaak is tarwe de basis van desembrood, maar bakkers bereiden het brood ook van graansoorten als rogge en spelt. Desembrood is even gezond als ‘gewoon’ brood en geeft je evenveel vezels, vitaminen en mineralen.

2. Witbrood
Witbrood wordt meestal gemaakt van de graansoort tarwe. Het wordt gebakken van bloem. Dit is het middelste van de graankorrel. De kiemen en zemelen zijn volledig uit gezeefd. Wit brood bevat minder vezels en is een minder gezond brood dat bruin- en volkorenboord.

3. Bruin en volkorenbrood
Bruinbrood wordt gebakken van meel, uit de graansoort tarwe. Het is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Meestal is dat in een verhouding van 50/50. Bij volkorenbrood wordt de hele korrel gebruikt, het meel bevat fijngemalen kiemen en zemelen. Ook bevat volkorenmeel vaak nog hele of gebroken graankorrels.

4. Speltbrood
Heeft een nootachtige smaak. Wat minder volume, want het rijst minder makkelijk. Speltbrood wordt gebakken van de graansoort spelt. Het is een gecultiveerde voorloper van de huidige broodtarwe. De meeste huidige speltrassen die gebruikt worden voor speltbrood zijn een kruising tussen oerspelt en de huidige broodtarwe. Net als gewoon brood heb je wit, bruin, volkoren of meergranen speltbrood.

5. Meergranenbrood
Meergranenbrood bevat naast bijvoorbeeld tarwe- of roggemeel ook nog andere graansoorten, zoals rijst, gerst, mais, boekweit of spelt. De rijkere smaak van meergranenbrood komt door de combinatie van granen met zaden. Meergranenbrood bevat minimaal drie verschillende graansoorten.

6. Roggebrood
Is donker, stevig en compact. Rogge is een voedzaam graan dat sneller groeit dan tarwe. De samenstelling en de bereiding van roggebrood zijn in historisch en regionaal bepaald. De bereidingswijze van roggebrood is anders dan van ‘gewoon’ brood. Roggebrood wordt namelijk meer ‘gaar gemaakt’ dan echt gebakken. Het roggedeeg gaat meestal na het brood de oven in als de temperatuur al aan het dalen is.

7. Koolydraatarm brood
Koolhydraatarm brood is wat voedingswaarde betreft niet gezonder of ongezonder dan gewoon brood, maar voor wie minder koolhydraten wil eten, kan het een uitkomst zijn. Een deel van de granen wordt vervangen door andere ingrediënten zoals sojameel of lijnzaad. Brood met een verlaagd koolhydraatgehalte bevat minstens 30% minder koolhydraten dan vergelijkbaar normaal brood.

Brood bewaren
Brood blijft zeker een dag of drie vers, mits goed verpakt. Wie het niet erg vindt dat brood wat droger wordt, kan het een week bewaren. Na drie dagen nemen de smaak en malsheid af. Je kunt brood het beste in een plastic zak of papieren zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water los tussen -5°C en +5°C, en daardoor droogt het uit. Wil je het brood voor langere tijd bewaren? Vries het dan in.

Vind hier een bakker bij jou in de buurt. 

Op zoek naar Bakkerijen?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen

Gerelateerde artikelen